Ahmet Hamdi ÇİÇEK/ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA‘da, tür tespitleri için çalışma yapan zooloji akademisyenleri ve öğrencileri tarafından Suriye sınır hattında bulunan dev kertenkele olarak da bilinen çöl varanı (Varanus griseus), gerekli incelemeler yapıldıktan sonra doğaya bırakıldı.
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Komisyonu tarafından hayata geçirilen 'Şanlıurfa'nın kurbağa ve sürüngen türleri' projesi kapsamında Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, Harran Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, zooloji yüksek lisans öğrencisi Eda Sami ve biyoloji bölümü öğrencileri Abdullah Furkan Özcan ile Mehmet Akif Bozkurt, geçen 17 Mayıs’ta Suriye sınırında arazi çalışması yaptıkları sırada 92 santimetre uzunluğunda çöl varanı buldu.
Araştırıcılar, doğal ortamında ve laboratuvarda buldukları çöl varanının fotoğraflarını çektikten sonra pul- plak, renk- desen yapısını inceleyerek, vücut ölçümlerini yaptı. Gerekli incelemeleri yapılan çöl varanı, daha sonra araştırmacılar tarafından Suriye sınır hattında bulunduğu aynı yerde doğaya salıverildi.
'DOĞA VE BİYO ÇEŞİTLİLİĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TÜR'
Çöl varanının doğa ve biyo çeşitlilik için çok önemli bir tür olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, "Çöl varanı Şanlıurfa ve doğa için çok önemli bir tür. Varan, zararsız bir tür olmakla birlikte oldukça ürkek bir sürüngen türüdür. Diğer tüm türler gibi bu tür de doğaya çok faydalı ve doğal dengenin bir parçası, bu nedenle korunması gerekir" dedi.
Bilimsel araştırmalar kapsamında doğadan gereksiz yere hayvan türleri toplamadıklarını belirten Yıldız, doğada yaşayan hayvanlara zarar vermeden de bilimsel araştırmalar yapılabildiğini söyledi.
Öte yandan Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, Türkiye biyo çeşitliliği için önemli bir tür olan çöl varanının tespitiyle birlikte proje kapsamında Şanlıurfa’daki kurbağa ve sürüngen türlerinin tamamını belirlediklerini kaydetti.

AHÇ(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)