UKRAYNA’daki iç savaş nedeniyle sürgünden kaçarak sığındıkları evleri yerle bir olan Ahıska Türkü Muradov ailesinin son sığınağı Türkiye oldu. Gelini, 3 torunu ve eşi ile Bursa’nın merkez Yıldırım İlçesi’nde oturan kızının yanına gelen 65 yaşındaki Ahmed Muradov, "Bize Türkiye'den başka hiçbir ülke yardım edemez. Orada evimiz yerle bir oldu. Burada 12 kişi iki göz odada yaşamak zorunda kaldık. Gidecek başka yerimiz kalmadı. Türkiye Hükümeti'nden bize oturma izni için yardım etmesini istiyoruz" dedi.
Ahıska Türkleri'nin yıllarca çektikleri sürgün çilesi son aylarda Ukrayna’daki iç savaşla arttı. Ukrayna’daki 18 bin Ahıska Türk’ü iç savaş nedeniyle nereye sığınacağını bilmemez hale geldi. İç savaş ile birlikte 3 bin Ahıska Türk’ü ülkeden kaçarak Türkiye’ye ve akrabalarının bulunduğu ülkelere kaçmaya başladı.
Bursa’nın merkez Yıldırım İlçesi’nde oturan kızının yanına sığınan 65 yaşındaki Ahmed Muradov, eşi, 62 yaşındaki Haticehan Muradov, gelini, 40 yaşındaki Rahile Muradov,  torunları 18 yaşındaki Sevda Muradov, 11 yaşındaki Emine Muradov ve 10 yaşındaki, Abdullah Muradov da bu aile dramını yaşayadı. Çatışmaların en yoğun görüldüğü  Donetsk kentindeki Slavyansk kasabasına bağlı Semyonovka Köyü'nde çiftçi Ahmed Muradov, Mayıs ayında köylerine sıçrayan savaş nedeniyle oğlunun ölümünden sonra geçindirmek zorunda kaldığı ailesi ile birlikte kaçmaya başladı. Ateşkeslerin ardından köylerine dönen aile, evlerinin yerle bir olduğunu gördü. Gidecek hiçbir yerleri kalmayan Muradov ailesi son çare olarak Türkiye’de oturan kızının yanına sığındı.
Özbekistan'dan 24 yıl önce Ukrayna’ya göç ettiklerini ve köydeki evlerini yeni aldıklarını anlatan Ahmed Muradov, savaş aniden köylerine sıçrayınca belli bir süre bodrumda saklandıklarını ancak ilerleyen dönemde köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Gittikleri diğer bölgelerde de çatışmaların başladığını anlatan Muradov, şöyle konuştu:
"OTURMA İZNİ İÇİN YARDIM İSTİYORUZ"
“Savaş peşimizden geliyordu. 5 ay sonra savaş Donetsk bölgesine doğru geriledi ve bize ‘evlerinize geri dönebilirsiniz’ dediler. Geldik hepsi yanmış, bombalanmış. Hiçbir şeyimiz kalmamış. Gidecek yerimizde kalmadı. Türkiye’ye kızımın yanına gelmek için akrabalarımızdan bilet parasını topladık. Malezya uçağı vurulunca seferler iptal edildi. Uçaklar kalkmayınca tekrar bilet alıp başka şehirden Türkiye’ye uçtuk. Bizim isteğimiz canımızı bir an önce Türkiye’ye atmaktı. Orada evimiz yerle bir oldu. Burada 12 kişi iki göz odada yaşamak zorunda kaldık. Gidecek başka yerimiz kalmadı. Türkiye hükümetinden bize oturma izni için yardım etmesini istiyoruz."
Muradov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenler'e ve Araplar'a destek olduğunu söyleyerek, oturma izni ya da kimlik almak için kendilerine yardım etmesini istedi.
"KAPI KAPI GEZİYORUZ"
Eşi Haticehan Muradov ise, gözyaşlarını tutamayarak, "Ukrayna’da savaş çıkınca kapı kapı geziyoruz. Evimiz yıkıldı. Her şeyimizi çaldılar çırptılar. İşimiz gücümüz kalmadı. Yardım bekliyoruz" dedi.
Anne babası, eşi ve 2 çocuğu ile birlikte oturma izini ile 2 yıldan bu yana Türkiye’de oturan Şahmurad Lütfiyev, eşinin ailesine elinden geldiği kadar yardım edeceğini fakat yetkililerinde kendilerine destek olmasını istedi. İki odada 12 kişi yaşamak zorunda kaldıklarını kaydeden Lütfiyev, "Bir an önce oturma izni almaları gerekli ama onu almak zor. Banka da 10 bin liran olmalı, ayda 240 lira sigorta ücreti yatırılmalı. Bir lokma ekmek bulamayan adam bankaya 10 bin lira nereden bulacak. Yetkililerden onlara yardım etmesini istiyorum. Gidecek yerleri yok. Türkiye’den başka sığınacak yerleri yok. Son durakları Türkiye" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI