ERZURUM Milli Eğitim Müdürlüğü görevinden 13 kez alınan ve her seferinde mahkeme kararı ile geri dönerek bu yolda bir rekor kıran Fevzi Budak, merkeze alındığı Ankara'da yaş haddinden emekli oldu. 47 yıllık meslek yaşamı boyunca 30 yıl çeşitli illerde milli eğitim müdürlüğü yapan 65 yaşındaki Fevzi Budak, emeklilikle birlikte Erzurum'a döndü ve anılarını yazmaya başladı. Budak, "Öğretmenlik mesleği sayesinde devletime sadakatle hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşadım" dedi. 
Yavuz Selim Öğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra 17 yaşındayken Antalya'nın Demre Yukarı Beymenek köyünde 1967 yılında öğretmenlik mesleğine adım atan Fevzi Budak, Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat öğretmenliği bölümünü bitirince atandığı Ardahan'da önce öğretmenlik, ardından lise müdürlüğü, Erzurum'da Milli Eğitim Müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1984'te Kars'a Milli Eğitim Müdürü olarak atanan ve 5 yıl görevde kalan Budak, ardından atandığı Erzurum'da  22 yıl kesintisiz İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. 
Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı 2003- 2009 yılları arasında 11, Nimet Çubukçu'nun bakanlığı sırasında 2 kez olmak üzere görevden alınan ve Kars'tan Çanakkale'ye değişik illere müdür veya öğretmen olarak atanan Budak, her defasında Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararı ile Erzurum'daki görevine döndü. Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'ndaki yolsuzluk soruşturması kapsamında 56 gün tutuklu kalan Budak, görevinden 13'üncü kez alınarak 24 Şubat 2011 günü ilk müdürlüğe başladığı Kars'a atandı ve burada 9 ay kaldıktan sonra Ankara'ya alındı.
REKORLAR KIRDI
2012 yılının Ocak ayında atandığı Ankara'da 'merkez valileri' gibi emekliliği beklediğini anlatan Fevzi Budak, 1 Haziran itibarıyla da emekli hayatına başlayacağını söyledi. Görevden alınmalarının alt zeminini oluşturmak için açılan soruşturmalar sırasında  82 müfettişe ifade verdiğini, sicil raporlarının bozulması, disiplin cezaları verilmesi ve yargılanması için oluşturulan dosyalar yüzünden 30 kez idari yargıya başvurarak aklandığını vurgulayan Fevzi Budak şunları söyledi:
"Dönemin Bakanı Hüseyin Çelik, Müsteşar Necat Birinci, personel genel müdürü ve yardımcısı, Erzurum eski Valisi Celalettin Güvenç  hakkında açılan 10 mobbing ve tazminat davasını kazandım. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı ile diğer yetkilileri yaptıkları hukuksuzluktan dolayı ceza aldılar. Sahte belgeler düzenlemek suretiyle il özel idareden 1 milyon 704 bin TL tutarındaki haksız ödeme nedeniyle hakkında memur suçları kapsamında soruşturma izni verilmediği, imzaların sahte olduğu ve ödemelerin il milli eğitim müdürlüğü tarafından yapılmadığı halde Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından mahkeme sevk edilerek 2 Eylül 2010 günü tutuklandım. Yurt dışına çıkış yasağı kondu. Eşim Nesrin Budak'a ait 350 gram ziynet eşyasına el konuldu. Erzurum E Tipi ceza evinde 56 gün tutuklu kaldıktan sonra 50 bin TL kefaletle serbest bırakıldım. "
ŞİİRLİ VEDA
Meslek hayatının son 11 yılının hukuk mücadelesi ile geçtiğini vurgulayan Fevzi Budak, mutlu bir şekilde emekli olmanın hazzını yaşamakta olduğunu söyledi. 47 yıllık meslek hayatı boyunca Milli Eğitim'in amaç ve ilkelerine sadakatle bağlı olarak görev yaptığına dikkati çeken Budak, "Devletime sadakatle bağlı olmanını bahtiyarlığını yaşıyorum. Özellikle hakkımda soruşturma emri verilmediği halde tutuklanmam ciddi bir hukuk skandalıydı. Bu benim hayatımda bir travmanın başlangıcıydı. Çevrem ve ailemle birlikte üzüldük. Şerefle temsil ettiğim öğretmenlik mesleği ve milli eğitim müdürlüğünde böyle bir lekeyle yaşamak benm için en büyük onursuzluk olacaktı. Erzurum 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi yargılanmama gerek görmedi ve dava düştü. Yolsuzluk olayını gerçekleştiren 7 sanık hakkında 1 yıl ile 26 yıl arasında değişen cezalar verildi. Emeklilikte mesleki hayatımdaki hatıralarımı ve yaşadıklarımı kitaplaştırarak kamuoyuna sunmak istiyorum. İnternet ve kültürel sitelere yazı yazmayı planlıyorum. İki çocuğumdan olan 2 torunumla daha çok vakit geçireceğim için sevinçliyim. Emekli olmanın huzuru içinde öğretmenlik mesleğine bir şiirden aldığım dörtlükle veda etmek istiyorum: 
Ben bir gülüm, sen bahçıvan/ Çok açarsam eser senin/ Mis kokarsam hüner senin/ Ama bir de solarsam/ Günah senin, günah senin öğretmenim."

(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)