SÜNNETİN cerrahi bir operasyon olduğunu belirten uzmanlar, yaz dönemiyle birlikte artan sünnetlerde, ailelerin enfeksiyon riskine karşı hastanelere başvurması gerektiğine dikkat çekti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yavuz Selim Süral, sünnetin sadece dini ve kültürel bir işlem olmadığını, ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riskini ciddi oranda düşürdüğünü belirterek, “Sünnet cerrahi bir operasyondur. Yeterli koşullar sağlanmadığında ciddi enfeksiyon riskleri yaşanabilir" dedi.
Sünnetin penis cildi kanseri ile cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlediğine dikkat çeken Süral, sünnetin ameliyathane ortamında yapılması gerektiğini ifade etti. Yeni kanuni düzenlemelerle hekim dışında sünnet yapılmasının önüne geçildiğini de vurgulayan Süral, "Çocuk gelişim uzmanları çocukların psikolojik olarak travma yaşamaması için sünnet için en uygun zamanın 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası yapılmasını önermektedir. Ancak işeme sorunu olan çocuklar ve sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olup gelişimi bozulan çocuklarda yaşa bakılmaksızın sünnet olmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Yeni doğan bebekler dışında tüm yaş grubundaki çocukların uyutularak genel anestezi altında sünnet olmalarında fayda olduğunu aktaran Süral, "Bu sırada uygulanan anestezi normal ameliyatlarda kullanılandan çok daha hafif olup derin bir uyku şeklindedir. Böylece çocukların, ellerinin kollarının tutulup herkes içinde işlem yapılmıyor. Ayrıca işlemi hatırlamadığı için psikolojik ve fiziksel travmaya maruz kalmaları önlenmektedir. Cerrahi işlem sonrasında dikişler erimekte, şişlik ve kızarıklıklar yaklaşık on gün içinde geçmekte ve çocuk günlük aktivitesine dönmektedir" dedi.

FOTOĞRAF