SULTANAHMET Meydanı'nda her yıl Ramazan ayında kurulan ve ziyaretçilerin akınına uğrayan "Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı", bu yıl da ziyaretçileri için hazırlanıyor.

Ramazan ayının en kalabalık geçtiği yerlerden biri olan Sultanahmet Meydanı bu yıl da bir ay boyunca, el sanatları eserlere ve el yapımı tatlara ev sahipliği yapacak. Her yıl Ramazan ayında kurulan ve hem turistlerin, hem de İstanbulluların akınına uğrayan "Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı"nda hazırlıklar son aşamaya geldi.

ENGELLİ SANATKÂRLARIN ESERLERİ SATIŞA SUNULACAK

Engellilerin yaptığı el eserlerinin satışı için İstanbul'a gelerek stant açan Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, "Burada Telkâri gümüş el sanatlarının satışını yapacağız. Bunlar engelliler tarafından yapılıyor. Mardin'deki 18 engelli arkadaşımız bu işi yapıyor. İnşallah ramazanın bereketi yansır ve engelli kardeşlerimize iyi bir şekilde geri dönüşü olur. En iddialı olduğumuz ürün patentli ürünümüz olan Şahmeran. İlk defa bunu gümüşle biz buluşturduk. Şu anda 35 liradan satıyoruz" dedi.

"BUNLAR TAMAMEN EL YAPIMI ESERLER"

Kendisini Sedakar Hat Sanatçısı olarak tanıtan Bülent Bostan, "El sanatlarına olan talebi karşılamak için bizi davet ettiler. Biz de hünerimizi göstereceğiz. Tamamen el yapımı eserler bunlar. Ben sadekarım, kuyumculukla alakalı bir terim bu. Mücevherin taş konulmadan ki haline sade denir. Ben o haline kadar yaparım. Kıl testere işi de bizim kuyumculukta kullandığımız bir tekniktir. Ben hat sanatını gümüş ile diğer metaller üzerine aktarıyorum. Yarına standımı hazırlıyorum. Önemli olan atmosferi yaşamak, burada olmak her şeye yetiyor. Bunun karşılığında da ürünlerimize talep olması bize yetiyor. Kazandığımız da ekstra, bu işin bonusu" şeklinde konuştu.

"TÜRK KADINININ ELİNDEN HİÇBİR ŞEY KURTULAMAZ"

Tasarladıkları süs eşyaları ve takıları satış için hazırlayan Elif Eser ve Mürüvvet Aktaş da, "Biz tasarlıyoruz, başkasına yaptırıyoruz. Çivi ve çekiç elimizde tak tak her türlü işçiliği biz yapıyoruz. İnşallah ramazanımız hayırlı uğurlu ve sağlıklı geçsin. Önemli olan o. Bunlar da onun süsleyen nesneler. Türk kadının elinden hiçbir şey kurtulmaz. Biz ilk defa katılıyoruz. Biz ayrıca, geleneksel Türk lokumunun, bakır tencerelerde kaynatılarak yaptığımız Türk lokumunun devamlılığını sağlamak için, hem turistlere hem de Türk vatandaşlarımıza tanıtımını yapacağız. Osmanlı lezzetiyle lokumu burayı ziyaret edenlere sunacağız" dediler.

EL EMEĞİ TAKI VE TESPİHLER

El emeği takı ve tespihlerin satışı için standını hazırlayan Fatma Füsünoğlu, "Ramazan boyunca satış yaparken İstanbul'un güzelliklerini turistlerimize konuklarımıza göstereceğiz. Hanımların, kurs öğrencilerinin yaptığı el yapımı takılar, yarı değerli taşların satışını yapacağız. Hazırlıklar için sabah geldim, yine sabahlamayı düşünüyorum. Arkadaşlarla dinlenerek çalışıyoruz. Önemli olan güzel görüntü verebilmek" diye konuştu.

Kendi hazırladıkları hat sanatı eserlerinin satışı için stant hazırlayan Saliha Özkan ve Yasemin Tunç, "Filografi sanatı, çivi ve tel sanatı tablolar değişik objeler kendi yaptığımız el emeği eserlerinin satışını yapacağız. Bu dördüncü yılımız. Ramazan ayı bereketli geçiyor. Eserlerin tamamı el emeği, kaplaması, çakması, örmesi yok" dediler.

Kendi hazırladığı ayakkabı boyasıyla ramazan ayı boyunca ayakkabı boyamaya hazırlanan Seher Örenler, "Kendi hazırladığım boya ile ayakkabı boyası yapacağım. Bu baba mesleğini 8-9 senedir yapıyorum. Babam vefat ettikten sonra ben yapmaya başladım. Hazırlıklarım bitti, artık son rötuşları kaldı" şeklinde konuştu.

"ÜRETTİĞİMİZ HAVLULAR DÜNYADA TEK"

Denizli'nin Buldan'dan ilçesinden gelen 64 yaşındaki Dokuma Ustası Selahattin Kaçanoğlu, yaptığı eserlerden örnekler göstererek, "Dokuma tezgâhını hazırlıyorum. Dokuma tezgâhımız orijinal. Ben kumaş üretiyorum. Erkek ve kadınlar için şal, fular gibi eşyalar dokuyorum. Şu ürettiğimiz havlular dünyada tektir. Çünkü bu havlular dikişsizdir. Kenarları da dokuma olarak yapılıyor. Beni ilk defa ramazan için çağırdılar" diye anlattı.

FOTOĞRAFLI