VAN'ın Gevaş İlçesi'nde DSİ tarafından sulama suyunun daha verimli kullanılabilinmesi için 2.5 yıl önce başlatılan kapalı boru sistemi projesi tamamlanmayınca ağaçlar kurumaya başladı. Geçimini genellikle tarımdan sağlayan yöre sakinleri zor durumda kalırken yetkililerden soruna çözüm bulmalarını istedi. DSİ yetkilleri projenin bazi eksiklikler nedeniyle feshedildiğini, ikinci kez ihale yapıldığını ve 400 gün sonra tamamlanacağını söyledi.
Artos Dağı eteklerine kurulu Gevaş İlçesi'nde 2012 yılının başında DSİ tarafından sulama suyunun daha verimli kullanılabilmesi için 1 Milyon 874 bin 848 TL maliyet ile kapalı kanal projesi başlatılıp ihalesi tamamlandı. Toplam 960 hektar alanın sulamasında kullanılacak kapalı kanal projesi, yapılan son değişikliklerle mevcut ihale kapsamında bitirilemeyeceği anlaşıldığı için fesh edildi. Proje için ikinci kez Şubat ayında ihale yapıldı. Proje daha önce çiftçilerin kullandığı kanal üzerinde uygulandığı için, bir kısım arazide bu sürede susuz kaldı.
"HAYVANCILIK BİTİYOR TARIM BİTMESİN"
Geçimini tarımla sağlayan Gevaşlılar yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını isterken, Gevaş Bey Arkı Sulama Birliği Başkanı Kadir Parlak, projenin uygulandığı alanlarda asırlık birçok ağacın kuruduğunu söyledi. Parlak, daha önce yapılan yanlışlardan dolayı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, şöyle dedi:
"Bari bu projeyi tamamlasınlar da tarımda hayvancılık gibi bitmesin. Çiftçimiz tekrar ayakta kalabilsin. Gevaş toprakları çok bereketlidir. Burada istediğiniz herşey yetişiyor. Bu ilçede organik tarım yapılıyor. Ve birçok kişi buradan ekmek yiyor. Devlet çiftçiyi sahipsiz bırakmasın. Asırlık meyve ağaçlarımız, bahçelerimiz gözümüzün önünde kurudu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tek umudumuz bu projenin biran evvel tamamlanmasıdır."
"ASIRLIK AĞAÇLARIMIZ KURUDU"
Selimiye Mahallesi Muhtarı Fikri Deniz, projenin tamamlanamaması nedeniyle yıllardan bu yana kullandıkları ve 'Kadim ark' dedikleri kanaldan 3 yıldan bu yana su akmadığını söyledi. Karşılaştıkları sıkıntıları yetkililerle paylaştıklarını anlatan Deniz, Gevaş'ın suyunun ıslah edildiği takdirde ilçeye fazlasıyla yeteceğini söyledi. Bu soruna acilen bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Deniz, şöyle konuştu:
"Asırlık kayısı, ceviz ve birçok meyve ağaçları kurudu. Yapılmı süren kapalı kanalımız var. Geçen yıl ihalesi durduruldu. Bu yıl için başlayacağını söylediler. Bir türlü kanalın devamı gelmedi. Gevaş'ın suyu Van Gölü'ne akıyor. Gevaş'ın suyu ıslah edilirse 2  Gevaş'a da yeter. Gevaş cennet gibi bir yer. Fakat kurumaya bırakıldı. Gevaş şu an tehlike boyutunda. Bir an evvel acilen bu sorunumuza bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Su olmayan yerde yaşam olmaz. Bu mahalleden bazı ailelerde göç etmek zorunda kaldılar." 
DSİ yetkilileri ikinci kez ihaleye çıkan projenin 400 günde tamamlanacağını söyledi. Yetkililer tamamlanması halinde Gevaş'ın sulu tarıma kavuşacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI