KIZAMIK mikrobunun yol açtığı beyin hastalığı Subakut Sklerozan Panensefalit'e (SSPE) yakalanan Doğubayazıtlı 11 yatalak hastanın yakınları, Sağlık Bakanlığı'nın ilgisizliğinden yakındı. SSPE derneğinin bölge şubesi başkanı Ferit Maniş ve ekibi Ağrı, Kars, Iğdır il ve ilçelerini dolaştıktan sonra Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ne gelerek aileleri ziyaret etti.
1987- 98 yılları arasında yapılan tek doz kızamık aşısının neden olduğu hastalık nedeniyle Doğubayazıt'ta 7 hastanın öldüğünü belirten SSPE Derneği Doğu Anadolu Başkanı Ferit Maniş, Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikası nedeniyle hastalanan 300 kişinin, bugün 4 duvar arasında ölümü beklediğini belirtti.
İlk etapta beyne yerleşen bu virüsün ölümcül bir hastalık olduğunu vurgulayan Ferit Maniş, "SSPE hastalığı tek doz aşıyla zamanında önlenebilir. Maalesef Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeni ile çocuklarımız bugün dört duvar arasında ölümü bekliyor. Bölgede bu hastalığa kapılan 300 kişi var. Doğubayazıt'ta ise 11 kişi yatalak 7 kişiyi de kaybettik. Hastlığın ilk döneminde unutkanlık ve sinirlilik, ikinci döneminde sıçramalar başlar. Tek başına yemek yenilemez. Üçüncü dönem hasta yatağa bağımlı hale gelir, burundan sıvıyla beslenmeye başlar. Dördüncü yani son döneminde ise yıllarca komada kalır ve ölür" dedi.
Oğlu Oğuzhan'ın 9 yıldır bu hastalığa yakalandığını söyleyen Reşat Alkan ise "Çocuğum 4 yaşına kadar gayet sağlıklıydı. Bir gün düşüp bayıldı. Van 100'üncü Yıl Üniversitesi'ne götürdüm. Çocuğumun SSPE hastalığına yakalandığını söylediler. Bu hastalık nedir bilmiyordum. Dokorlara 'tedavisi neden?' diye sordum bana , 'Türkiye bunun tedavisi de yok ilacıda' deyince dünyam başıma yıkıldı. Şu anda oğlum 13 yaşında. 9 yıl boyunca bütün servetimi çocuğumun ilacına yatırdım. Çocuğum kızamık aşısı olduktan sonra bu hale geldi. Doktorlar bize aşının tek doz ya da yanlış vurulması nedeniyle olduğunu söylüyor. Fakat devlet memuru oldukları için bunu resmiyete dökemiyorlar" diye konuştu.
Gözyaşlarını tutamayan Oğuzhan'ın annesi Özgül Alkan ise "Evladım gözlerimin önünde eriyip gidiyor. Ölmeden toprağa gömdüler. İlçemizde bu hastalıktan çok kişi öldü. Benim çocuğumun okula gitmesi gerektiği yerde şu an eve hapsolmuş" dedi.