İZMİR, () - SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, ilk kurulduğunda merkezi İzmir'de bulunan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın İstanbul'a taşınmasının ardından geçen bir yıllık süreçte sonuçlar konusunda değerlendirme yapmak için erken olduğunu belirtti. Ertaş, önümüzdeki dönemde İzmirli şirketlere sermaye piyasasını, İzmirlilere de Bireysel Emeklilik Sistemi'ni tanıtmak için çalışma yürüteceklerini söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği (TÜBİAD) İzmir Şubesi tarafından 1'inci İzmir Finansal Piyasalar ve Mali Kurumlar çalıştayı düzenlendi. Türkiye'de son 10 yılda sermaye piyasalarındaki gelişmelerin ele alındığı çalıştay kapsamında konferans veren SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, VOB'un İstanbul'a taşınarak diğer borsalarla aynı çatı altına alınmasına yönelik soruları da yanıtladı. Ertaş'a amaca ulaşılıp ulaşılamadığı soruldu. Birleşme ve geçiş döneminin yaklaşık birinci yılına gelindiğini aktaran Ertaş, bu değişikliklerin İstanbul'un 2023'te finans merkezi yapılması hedefine hizmet ettiğini kaydetti. Ertaş, "Bir yıllık bir neticeyle, ulaştı ya da ulaştırmadı şeklinde bir değerlendirme doğru olmaz. Ama doğru olan şudur ki ne kadar ucuz, ne kadar etkin, ne kadar rekabetçi bir borsayı sunabilirsek o ölçüde başarılıyız demektir. Belli ürünler borsada işleme başladı. Ama henüz daha olayın başındayız. Bu konuda tam bir değerlendirme yapmak için birkaç yıla daha ihtiyaç var. Onu bundan sonra göreceğiz. Dünyadaki trend böyle. Ayrı ayrı borsaların konsolidasyonu süreci dünyada yaşanan bir süreç" dedi.
ŞİRKETLERE GİDİLECEK
Borsanın İstanbul ya da İzmir'de olmasının çok önemli olmadığını da kaydeden Ertaş, "Burada 50 tane personeli vardı ama işlem yapan kuruluşların tamamı İstanbul'da idi. Dolayısıyla burada 50 kişinin olması ya da olmaması değil. Önemli olan burada kalan birimin sermaye piyasalarıyla ilgili İzmirlilere hizmet vermesi. Şirketler daha sermaye piyasasını duymadık, bilmiyoruz diyor. Bunların ayağına gitmek lazım. Bireysel Emeklilik Sistemi'ni duymayan çok sayıda insan var. Onların ayağına hizmet, bilgi götürmek lazım" diye konuştu.
"CEP TELEFONU" UYARISI
Konferansta ise büyümenin temelinin yatırım olduğunu, üretim kapasitesinin ve ihracatın artırılarak döviz girdisi sağlanması gerektiğini vurgulayan Ertaş, "Ancak bunun için paraya ihtiyaç var. Türk halkı son yıllarda tüketime boğuldu. Geçen yıl 6 milyar dolarlık cep telefonu ithal etmişiz. Iphone yeni versiyon çıkarıyor, tanesi bin dolar. Arabalar çıkıyor yeniliyoruz. Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Tasarruf yapmamız, ardından yatırım, üretim yapıp para kazanıp harcayacağız. Biz harcayıp sonra kazanmaya çalışıyoruz. Özellikle gençlerin daha duyarlı olması gerekiyor" dedi.

(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)