Halit YILMAZ/SORGUN (Yozgat), () - MANİSA'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle Yozgat'ın Sorgun İlçesinde çalışan taşeron maden işçileri bir günlük iş bırakma eylemine katıldı. İşçi temsilcisi Kerim Bağıran, "Tüm maden işçileri sabah evlerinden helalleşerek yerin metrelerce altına giriyor. Akıllarındaki tek hesap, evlerine birer lokma helal ekmek götürebilmek. Artık tek bir madencinin daha burnu kanamasın istiyoruz" dedi.
Sorgun Yeni Çeltek Havza Madencilik önünde toplanan yaklaşık 130 taşeron maden işçisi, Soma İlçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle iş bırakıp, hayatını kaybeden işçiler için Kuran-ı Kerim okuyup, dua ettiler. Soma Maden A.Ş.'de çalışan maden işçisi kardeşlerini kaybettiklerini belirten Havza Madencilik Maden iş Sendika İşçi Temsilcisi Kerim Bağıran, "Türkiye'nin en büyük maden faciasını yaşadık. Televizyonlarımızın başında oradaki ailelerin ocakları başında eşini, babasını ve yakınlarını nasıl merakla beklediklerini gördük. Evine bir lokma helal ekmek götürebilmek için yer altında ekmek parası çabasını veren ve ne yazık ki bizim burada belki Sorgun'da madenci olduğunu bilmeyen, Soma'da maden kültürünün daha çok olduğu 6 bin 500 çalışanı olan bir işyerinde hala ulaşılamayan arkadaşlarımız var. Biz bunun acısını hep birlikte yaşıyoruz" dedi.
Türk-İş ve Maden-İş olarak ortak bir kararla bugün iş durdurma eylemi yaparken yas ve acıyı yaşadıklarını belirten Kerim Bağıran, aynı zamanda acı ve yası yaşadıklarını belirten Kerim Bağıran, "Artık bir madencinin daha burnu kanamasın istiyoruz. Maden işçileri olarak sabah evlerinden helalleşerek yerin metrelerce altına girdiğini belirten Kerim Bağıran, "Akıllarındaki tek hesap, evlerine birer lokma helal ekmek götürebilmekti. Belki 5 dakika, belki de 10 dakika önce olsa yarısı kurtulabilecekti. Çocukları öksüz, babasız kaldı" dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından Kuran-ı Kerim okundu, ardından yapılan duaların ardından madencilerin eylemi sona erdi. Yozgat Şeker Fabrikası'nda 350 sendika çalışanı, fabrika yemekhanesinde toplanıp, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemine katıldı.

HY(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)