SON 1 yıl içerisinde bölgeye düşen yağış miktarı geçen yıllara oranla yüzde 50 oranla azalan Marmara Bölgesi'nde son yağışlara rağmen kuraklık tehlikesi atlatılamadı. Son yağışların özellikle Sapanca Gölü'ndeki su düzeyine katkıda bulunması beklenmesine rağmen bu yağışlar göldeki su seviyesini değiştirmedi, sadece su düzeyinin daha aşağı düşmesini önledi.
Bir süre önce Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yaptırdığı tespitlere göre su seviyesi dikey olarak normalin 2 metre 10 santim altında bulunan Sapanca Gölü'nde birkaç aydır tüm umutlar yağacak yağmurlara bağlandı. Son 1 haftada bölgeyi etkisi altına alan yağışlı havaya ve bölgeye önemli miktarda yağış düşmesine rağmen bu durum Sapanca Gölü'ndeki su düzeyinin artmasına etki yapmadı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Beledesi'nin de içme suyu için takviye aldığı Sapanca Gölü'nden bazı sanayi kuruluşlarının da önemli miktarda su çektiği ifade edildi. Su girişi fazla olmayan ancak, sürekli su çekilen göldeki su seviyesindeki düşme de devam ediyordu. Son yağışlarda göle önemli miktarda su girişi olmasına rağmen bu su kodunda artış sağlamadı.
Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yağışlar sadece sürekli su çekildiğinden su kodunun daha da aşağıya düşmesini engelledi. Yağış öncesi 30 olan su kodu son birkaç günde 30 ile 29.99 arasında değişiyor. Göl kenarında mesire yeri işletmeciliği yapan İsmail Önder işletmesinin hemen önündeki ayakları karada kalmış iskeleyi göstererek su seviyesinin ne kadar düştüğünü işaret ederken önlem alınmadığı taktirde birkaç yıla kadar gölün kaybedilebileceğini ve içilebilir özelliğini yitirebileceğini söyledi.
Bu bölgede oturan Nihat Alemdar gölden belediye ve sanayi kuruluşlarının su çekmesinin yanı sıra sadece Sapanca'dan 30'un üzeride su firması bulunduğunu bunların dağlardan gelen suyun derelerle göle ulaşmasını engellediğini ve tüm gölü beslemesi gereken suları şişeleyip sattıklarını öne sürdü.

MB,EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)