ÇANAKKALE Savaşları'nı anlatan 'Son Mektup' filminin çekimleri başladı. '120' adlı filmi çeken yönetmen Özhan Eren'in son projesi olan filmde Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Nermin Hüseynova ve Barbara Sotelsek ile dev bir oyuncu kadrosu yer alıyor.
'Son Mektup' adlı filmde, gönüllü olarak Çanakkale'ye gelen ve burada tanışan Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem ile Nihal Hemşire'nin hikayeleri anlatılıyor. Bir yandan savaşın zorlu şartlarında koşuştururken diğer yandan da 'Fuat' isminde kimsesiz bir çocuğu korumak için birlikte mücadele eden ikili arasında yakınlaşma başlıyor.
Filmde bir pilotu canlandıran başrol oyuncularından Tansel Öngel, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünün yaklaştığına dikkat çekerek, "Bu savaş, bizim topraklarımız için de dünya tarihi için de çok önemli. Bu savaşlarda sadece kara savaşı yok. Bizim filmin başlangıcı zaten deniz çıkarması. Denizden ve havadan saldırıyorlar. Elimizdeki sınırlı imkanlarla biz bunlara karşılık vermeye çalışıyoruz. Onların 5 gemisini batırıyoruz. Hiç beklemedikleri bu durum karşısında kara savaşlarına dönüştüğünde, birbirlerine yiyecek içecek veriyorlar. Savaşın en önemli simgesi, Gelibolu Yarımadası'nda bulunan bir Türk askerinin, Anzak askerini kucağında taşıması. O beni çok etkiledi. Filmde Salih Ekrem adlı hava yüzbaşısını oynuyorum. Osmanlı döneminde çok fazla pilotu yok. Almanya'da eğitim görüp Türkiye'ye dönüyorlar. O dönemdeki uçaklar, bildiğimiz uçaklar değil, üstleri açık. Daha çok bilgi toplamak için uçuyorlar. Uçaklarda ateşli silah tesisatı yok. Gayet ilkel ve o uçaklara binmek cesaret ister" dedi.
100'ÜNCÜ YILA YAKIŞIR FİLM
Filmin yönetmeni ve aynı zamanda oyuncusu Özhan Eren, filmin hazırlıklarına 6 yıl önce başladıklarını belirtti. Hedeflerinin Çanakkale Savaşları'na layık bir film yapmak olduğunu anlatan Eren, "Canı gönülden dilerim ki, 100'üncü yılında ülkemizin Çanakkale ile ilgili en az bir tane çok güzel, çok ciddi bir sinema filmi olsun. Biz de 'Son Mektup' ile onu hedefliyoruz. Çok uzun senelerdir çalışıyoruz, aklımıza gelebilecek bütün detayları hesapladık. Altı yıl önce başladım senaryosunu yazmaya. Daha sonra uçak ve harp gemilerinin animasyon çalışmaları başladı, geçen yıl onlar bitti. Bütün sahnelerin geçtiği yerleri dekor olarak ürettik. 100'üncü yılına, harbin kendisine, fedakar Mehmetçiğe layık olan bir film yapabilirsek, biz dersi geçmiş olacağız" diye konuştu.
Başrol oyuncularından Nesrin Cavadzade ise senaryodan çok etkilendiğini belirterek, "1915'te yaşamış bir karakteri oynamak, her şeyden önce bir de 23 yaşında bütün ailesini Balkan Harbi'nde kaybetmiş, kendi isteğiyle, gönüllü olarak Çanakkale Savaşı'na yardımcı olmak için katılan bir hemşireyi oynamak beni cezbetti" dedi. Filmin 27 Şubat 2015 tarihinde beyaz perdede sinema izleyicisi ile buluşacağı belirtildi.


(FOTOĞRAFLI)