Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - TÜRK hükümeti ile Somali hükümeti arasında imzalanan 'Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması' kapsamında Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanlığı'nda 10 ay boyunca eğitim gören Somali uyruklu 58'i subay, 52'si astsubay 110 asker mezun oldu.

Maltepe'deki Kenan Evren Kışlası'nda düzenlenen mezuniyet törenine, Kara Kuvvetleri Okulları Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanı Piyade Kurmay Albay Nihat Aksüt, Somali Büyükelçisi Muhammed Mursal Sheikh Abdirrahman ve çok sayıda askeri personel katıldı.

Tören, İstiklal Marşı ve Somali Ulusal Marşı'nın okunması ile başladı.

Ardından, Somalili askerler adına konuşan Hava Muhabere Üsteğmen Muhtar Muhammed Abdullah, eğitim süreci boyunca Türkiye'de görüp öğrendiklerinin hayatlarında büyük fayda sağlayacağını söyledi. Abdullah, “Türkiye'de edindiğimiz askeri bilgi ve yeteneklere ilave olarak, sosyal, kültürel ve modern dünya açısından elde ettiğimiz kazanımlar, Somali'nin geleceğine büyük katkılar sağlayacaktır. Biliniz ki, Somali Ordusu'nun temsilcileri olarak burada öğrendiğimiz bu bilgi ve birikimler, Somali'nin yarınlarının yetişmesinde büyük rehberlik edecektir diye konuştu.

Daha sonra, Kara Kuvvetleri Okulları Komutanı Tümgeneral Fahri Kır tarafından Somalili askerlere plaket verildi.

Piyade Kurmay Albay Nihat Aksüt, “Ülkelerimiz arasında kurulmuş olan dostluk ve kardeşlik köprüsünün bir ucunda sizler, diğer ucunda bizler daima var olacağız. Somali ve Türk milleti var oldukça, bu köprünün daim olmasını karşılıklı olarak sağlayacağımıza inancımız tamdır. Somalili kardeşlerimizin her birinin Somali ile Türkiye arasında birer kültür elçisi olacağına inanıyor, onları ülkemizde misafir etmekten, beraber görev yapmaktan ve başarılarını görmekten büyük mutluluk duyduğumuzu belirtiyor, kurulan dostlukların ömür boyu sürmesini temenni ediyoruz diye konuştu.

Tören, Somalili askerlerin bando eşliğinde gerçekleştirdiği geçit töreninin ardından sona erdi.