MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, Ege Linyitleri İşletmeleri’ne (ELİ) alınacak işçiler için yapılan kura çekiminde ilçe dışından gelenlerin ve maden nedeniyle bahçe ve tarlaları istimlak edilmeyenlerin de olması tepki çekti. Kömür madeni bulunduğu için istimlakların yapıldığı 9 köyün muhtarı, en azından alınacak ilkokul mezunu 55 işçinin köylerinden olmasını istedi.
ELİ, geçen kasım ayı başında, 55’i ev, bahçe ve tarlaları kömür madeni nedeniyle istimlak edilenler arasında olan ve Soma’da yaşayan, ilkokul mezunu kişiler arasından olmak üzere, ağır kamyon şoförü, yükleyici, greyder ve dozer operatörü için toplam 292 kişiyi işe alacağını duyurdu. Alınacak 55 ilkokul mezunu işçi için İş-Kur’a 5 bin kişi başvurdu. Geçen 19 Kasım’da alınacak bu 55 işçiyi belirlemek için Linyit Lisesi Spor Salonu’nda noter huzurunda bilgisayarda kura cekimi yapıldı. 55 kişilik işçi kontenjanı için, sonradan sayıları azaltılmak üzere 165 kişi belirlendi. Ancak, bir grup, belirlenen 165 kişinin içinde Soma’da yaşamayanların da olduğunu ileri sürüp, tepki gösterdi. Salonda olaylar çıktı. Polisin salonu boşaltması üzerine bir grup Cengiz Topel Meydanı’na kadar yürüdü. Daha sonra grubun oluşturduğu bir komisyon Kaymakam Bahattin Atçı ile makamında görüştü. Kurada usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine raporlar tutulup, ELİ, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Manisa milletvekillerine gönderildi. Bu raporlar doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında usulsüz yapıldığı belirlenerek, noterin ilkokul mezunu 55 işçinin tespiti için yaptığı kura çekimi iptal edildi. Yeni kura çekiminin ise ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.
Ancak bu kez de ilkokul mezunu olmayan işçiler arasından seçilen 110 kişi arasında da Soma’da yaşamayan ve elinde maden nedeniyle kamulaştırma belgesi olmayan kişilerin de bulunduğu iddiaları ortalığı karıştırdı. Kamulaştırılan kömür havzalarında kalan 9 köyün muhtarı, köylerindeki gençlerin mağdur edildiğini belirtip, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TBMM Başkanlığı, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve Manisa milletvekillerine mektup gönderdi. Muhtarlar, en azından KPSS’ye girmeyen, ilkokul mezunları arasından alınacak 55 işçinin köylerinden olmasını istedi.
Deniş Köyü Muhtarı Adil Yörük, “Soma da ELİ’nin yapmış olduğu işçi alımı sınavları için biz maden köyleri muhtarları olarak verdiğimiz bu uğraşların sonunda 12 maden köyünden olan arazisi kamulaştırılmış lise mezunu 6 kişi sınavı kazanmıştır. Oysa sınava giren ve arazileri kamulaştırılan 60 kişi vardı. Yaptığımız çalışmalarda ve girişimlerde bize hep mavi boncuk dağıtılıp, 'Yaparız, ederiz, arazisi kamulaştırılanları işe aldırtırız. Devlet burada çalışıyorsa bu insanlar mağdur edilmiş ise işe girme hakkı öncelikli olarak bunlarındır' diyerek bize söz verdiler. Ama maalesef sonuç ortadadır. Sınavı kazanan lise mezunu 237 kişidir. Doğum yeri Soma olmayan ve dışarıdan sınava giren, kazanan 135 kişidir. Somalı olup sınavı kazanan 102 kişidir. Buna maden köylerinden olan 6 kişi de dahildir. Maalesef işe giren kişilerin çoğu yabancıdır. Hani Somalılar işe alınacaktı. Bizim çocuklarımız şimdi ne yapacaklar? Dilencilik mi yoksa başka bir şey mi? Bu insanların arazileri ellerinde olsaydı geçimlerini bir şekilde sağlayacaklardı, şimdi ne yapacaklar? Bunu büyüklerimiz düşünsünler. Biz muhtarlar olarak hiçbir şekilde siyaset ile ilgilenmedik. Hiçbir siyasi partinin ilçe başkanlarına ve teşkilatlarına dargın ve küskün değiliz. Hiçbir zaman siyasileri eleştirmedik. Kimseye de kinimiz yoktur. Önümüzdeki günlerde 55 kişilik ilkokul mezunları sınava girip işe alınacak. Bu köylerde arazileri kamulaştırılmış 190 kişi bulunmaktadır. Verilen bu sözler liselerde olduğu gibi yerine getirilmeyecek mi? Temennimiz olur ki inşallah böyle olmaz” dedi.