MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin öldüğü maden faciası sonrası üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, dün eylem kararı aldı. İlk gün yol kapatan grup, bugün de Kaymakamlık önünde oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 1 saat sonra eylem sona erdi. AK Partili Manisa Milletvekili Muzzaffer Yurttaş, işçilerin ücretini devletin ödeyeceğini, ödemelerin de şirketten tahsil edileceğini açıkladı.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin Eynez bölgesindeki maden ocağında meydana gelen yangında, 301 madenci hayatını kaybetti. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de, yaptığı incelemeler sonrasında şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı.
Facianın ardından, geçen 15 Mayıs'ta, Nisan ayı maaşlarını alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın olduğu ocakta, hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, gerek şirket yetkililerinden, gerekse de ilçeyi ziyaret eden siyasilerden ücretlerin zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verildi.
Önceki gün ücretlerinin yatacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, bunun gerçekleşmediğini görünce, bu duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine protesto kararı alan işçiler, dün İzmir- Bergama karayolunu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapadı. Bir süre sonra tekrar ulaşıma açan işçiler sessizce dağıldı. İşçilerin eylemi bugün de sürdü. Kaymakamlığın da bulunduğu Cengiz Topel Meydanı'na bugün saat 11.30'da toplanan işçiler, oturma eylemi yaptı. İşçiler, oturma eylemi sırasında Soma Kaymakamlığı'nın bahçe duvarına, 'Verilen sözler tutulsun. Tüm sorumlular yargılansın. Madenler kamulaştırılsın. Taşeron çalıştırma yasaklansın' pankartı astı. Çevrede bulunan sivil ve çevik kuvvet polisleri, olası bir olumsuzluğa karşı önlem aldı. İl Emniyet Müdürü Tayfun Erdal Ceren, meydana gelerek oturma eylemi başlatan işçilerle görüştü. İl Emniyet Müdürü Ceren'in uyarıları sonrası 1 saat süren oturma eylemine son veren işçiler, sessizce dağıldı.
"İŞÇİ ÜCRETLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK" AÇIKLAMASI
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise yazılı bir açıklama yaparak, işçi ücretlerinin devlet tarafından ödeneceğini açıkladı. Yurttaş yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Maden kazası sonrası kapatılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Ocağı'nda çalışan işçiler ile yine denetlemeler sonucu iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususları yerine getirmediği için üretimi durdurulan Işıklar ve Atabacası ocaklarında çalışan işçilerin ücretleri yürürlükteki kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işveren tarafından ödenmesi gerekiyordu. Ancak verilen sürenin dolmasına rağmen işverenin işçi ücretlerini ödemediği tespit edildi. İşçilerimizin mağduriyetini gidermek adına Meclise 17 Haziran 2014 tarihinde verdiğimiz kanun teklifi ile işçilerin ücretleri işsizlik fonundan ödenecek ve işverenden bu ücretler faizi ile birlikte devlet tarafından tahsil edilecektir. Amacımız işçilerimizin bir an önce ücretlerini almalarıdır. Önümüzdeki hafta torba yasa içerisinde maden çalışanlarının özlük hakları ile ilgili ve emeklilikleri ile ilgili düzenlemeleri de yapacağız."
Kanun teklifinin Mecliste tüm partilerin desteği ile kabul edildiğini belirten Yurttaş, Cumhurbaşkanının onayı ile Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

FOTOĞRAF