MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin öldüğü maden faciası ardından 3 ocağı da kapatılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanının aylık ücretleri hesaplarına yatırıldı. Aylık ücretlerini alamadıkları için 2 günden bu yana eylem yapan işçiler bankaların ATM'leri önünde kuyruk oluşturup, paralarını çekmeye başladı.
Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Eynez maden ocağında meydana gelen yangında 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de, yaptığı incelemeler ardından şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı.
Facia ardından geçen 15 Mayıs'ta, nisan ayı ücretlerini alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın meydana geldiği ocakta hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, gerek şirket yetkililerinden gerekse de ilçeyi ziyaret eden siyasilerden aylık ücretlerin zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verildi. Geçen pazartesi günü ücretlerin yatırılacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, bunun gerçekleşmediğini görünce tepki gösterdi. Eylem kararı alan işçiler, önceki gün İzmir- Bergama karayolunu yaklaşık 2 saat ulaşıma kapadı. Dün de Kaymakamlığın bulunduğu Cengiz Topel Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.
GEÇİKMELİ DE OLSA ÜCRETLERİNİ ALDILAR
Kaymakam Bahattin Atçı ve Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in girişimleriyle eylemlerine son veren işçilerin aylık ücretleri gece yarısından itibaren hesaplarına yatırıldı. Ayın 14 ile 15'i arası almalarını gereken ücretlerine geçikmeli olsa da kavuşan işçiler, sevinç yaşadı. Bazı işçiler ücretlerinin eksik yatırıldığını söyleyip tepki gösterdi. Bazı işçiler de mesai yapmadıkları için 300- 500 TL'ye yakın bir kesinti olmasının normal olduğunu söyledi. 

FOTOĞRAFLI