SOMA'daki maden faciasında arama kurtarma çalışmalarına katılan 16 kişilik Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, döndükleri Zonguldak'ta çiçek ve baklava ile karşılandı.
301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği faciada görev yapan ekip, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü Tahlisiye İstasyonu'nda Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç ve Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu tarafından karşılandı. Çiçek verilen kurtarma ekibine baklava da ikram edildi.
Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, ülkede herhangi bir facia olduğunda oraya maden işçilerinin gitmemesi gibi bir durumun olmayacağını söyledi. Eroğlu, "Çünkü bu bizim hayat, yaşam biçimimiz. Bizim madencinin gönlünü, yüreğini bilmeyen insanların oradaki madenci kardeşimizin, 'Sedye kirlenmesin çizmeyi çıkarayım mı?' demesini anlaması da mümkün değildir. Bizim kullandığımız malzeme siyahtır ama madencinin gönlü beyaz, duygusu bembeyaz. Ben çok iyi biliyorum ki bu ekipler gitmemiş olsalardı burada uyumaları mümkün değildi" dedi.
GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da ekibi başarılı çalışmaları nedeniyle kutladı.
'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK'
Kurtarma ekibinin başında yer alan TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu ise kurum olarak Soma'da üzerlerine düşeni yaptıklarını belirtti.
Ekipte yer alan tekniker İsmail Çetin de maden kazalarında karışlaştıkları en önemli sorunun madenden anlamayan insanların ocak içine girmesi olduğunu söyledi. Soma'da ocağa girdiklerinde itfaiyecilerle karşılaştıklarını hatırlatan Çetin, "Soma’da bir arkadaşı biz kurtardık, adam az daha ölüyordu. Sebebi ise bir havalandırma kapısını açık bırakmışlar. Belki de 100 kişi öldürdü, adam haberi yok. Orada yanlışlıkla bir düğmeye bastı belki 200 kişiyi öldürdü, haberi yok. Durum bu. O durumda kurtarma çalışmalarına başladık. Organize etmek uzun sürdü. 1 gün sonra her şey rayına oturabildi. Daha sonra havanın yönünü değiştirerek yangını söndürdük ve kurtarma çalışmaları tamamlandı" dedi.
İŞLETME MÜDÜRÜNÜN KURTARILMASI
Soma İşletme Müdürü Akın Çelik'i sağ olarak kurtardıklarını belirten Çetin, şöyle devam etti:
"Akın Çelik'in yanındaki iki arkadaşı kendi canlarını kurtarmak için bırakıp gitmişler. İyi ki bırakmışlar. Onlar olmasa yine bulamayacaktık. Onlar söyleyince biz cihazları kuşanıp olay yerine gittik. Atıl vaziyetteki bir tahlisiye cihazını 15 dakika kullanarak orada durmuş. O bitince düşmüş. Ama o cihazla ayakta kalmış. Bizim ekip oraya gittiğinde baygın bir halde bulmuşlar. Bir taraftan da göçük oluyor. Onu hızlı bir şekilde oradan uzaklaştırmışlar. Onların peşinden ben cihaz kuşanıp gittim göçüğü duyunca. 'Eeyvah bizim ekip de kaldı orada' diyerek korktum. Sonra onu kurtardık ve orası göçtü. Çok şanslıydı. Şimdi o suçlanacak belki. 301 kişi öldü ama Allah ona da kolaylık versin. Ölen madenci şehitlerin ailelerine de sabırlar diliyorum."
KURTARMA UZMANLIK GEREKTİREN BİR İŞ
Maden Mühendisi Erhan Keçelioğlu da kurtarma işinin uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar uzman ekip varken bir itfaiyecinin bir belediye görevlisinin bir üniversite öğrencisinin lambayı alıp bareti takıp ocağa koşması gerçekten vahim sonuçlar doğurabilecek şeyler. Yer altı tecrübesi olmayan bir arkadaş bir düğmeye basıp yüzlerce kişinin hayatına mal olabilir. Bizim madenlerde havalandırma kapılarımız vardır. Biz kirli havayı temiz hava ile karıştırmadan temiz havayı ocağın her tarafında dolaştırıp kirlendikten sonra hiç kimseyi etkilemeden dışarı çıkartırız. Bir tane kapı açarsınız o havanın yönünü değiştirirsiniz bütün yer altı atmosferini değiştirirsiniz" diye konuştu.

DS(EE/SS) (FOTOĞRAFLI)