Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - MANİSA'nın Soma'da İlçesi'nde meydana gelen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın olduğu madende çekildiği iddia edilen ve içeriğinde program yapımcısı Hakan Doğanay ile işçilerle yapılan röportajların bulunduğu görüntüler internet portalları ile sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılıyor. 
Yaklaşık 3 yıl önce çekilen, internet sitelerinin yanı sıra Doğanay'ın kendi Facebook sayfasında yeni düzenleme yaparak paylaştığı siyah-beyaza dönüştürülmüş görüntülerin başında, şöyle dedi:
"Bu video tüm maden işçilerinin korunması amacıyla çalışma şartları zorluklarının daha fazla kontrol altında tutularak tehlikelere karşı gerekli önlemlerin alınmasına, sosyal ve ekonomik şartlarının yeniden düzenlenmesine dikkat çekmek için, Soma'daki patlamanın yaşandığı madende, daha önce gerçekleştirdiğimiz röportajlar ve arşivemizde yer alan belki de şuan aramızda olmayan maden işçilerimizin canlı görüntüleri ile hazırlanmıştır."
Görüntülerde ayrıca kazadan fotoğraflara da yer verildi.
"EMNİYETİ İYİ ALMAK GEREKİR
Yerin metrelerce altına giren onlarca maden işçisinin görüntülerinin yer aldığı röportajlarda maden işçileri güvenliğe dikkat çekerken Adem adlı bir maden işçisi, şunları söyledi:
"Bizim eski bir müdürümüz vardı. Derdi ki; Madenci savaş anındaki bir orduya benzer. Sürekli tetikte olması lazım. Biz doğanın dengesini değiştiriyoruz. Tabiri caizse adamın ciğerini söküyorsunuz. Doğa da onun karşılığında bir tepki veriyor. O tepkiyi sürekli uyanık olup zamanını da tespit edip onun önlemlerini almanız lazım. Can kaybı olmaması insanlara bir zarar gelmemesi açısından." 
Sözü alan bir diğer madenci ise, "Doğadan kopardığınız her parça, bu kömür olabilir, taş olabilir. Her parça karşılığında bir şey vermek zorundasınız. Savaş halindeyiz doğayla. Eğer bunu vermezseniz doğa karşılığında bunu can olarak sizden geri alır" diye sözlerini tamamlıyor.
"GEÇMİŞ OLSUN" GELENEĞİ
Röportajlarda bir maden geleneğine de dikkat çekiliyor. Madende işe yeni gelenlerin arkadaşlarından 'Geçmiş olsun' diyerek işi devraldıklarına vurgu yapılıyor. Bu arada madenin çökmemesi kalaslarla yapılan tahkimatta kalaslardan birinin üzerindeki 'Geçmiş olsun' yazısı görüntülere yansıyor.
MADENCİ ADAM GÜNEŞE BİLE BAKAMIYOR
Yerin 170 metre altında Hakan Doğanay ile röportaj yapan işçiler kendi mesleklerini kolay iş olarak aktarırken kömürcülükten başka bir iş yapamayacaklarını anlatıyor. Bir madenci ise, "Madenci adam güneşe bile bakamıyor. Madenci adam yer altını istiyor" diyerek espri yapıyor.
Riskli ve yorucu bir işte çalıştıklarını ifade eden ve 15 yıldır yerin altında çalıştığını belirten bir diğer işçisi de "Yapacak başka işimiz olmadığı için severek yapıyoruz" derken 'Oğlunun madenci olmasını ister misin?' sorusuna ise "Onun okumasını istiyorum. Maden mühendisi olsun ama okusun" yanıtı veriyor.
Hakan Doğanay ise, 'Dünyanın en zor işini yapıyorsunuz' diyerek işçilerin zor şartlar altında çalıştığına dikkat çekiyor. Vardiyanın emniyetçisi ise o günün şartlarına göre madende herhangi bir sonunun bulunmadığını dile getiriyor.
ONLARCA İŞÇİ AŞAĞI İNİYOR
Görüntülerin sonunda ise Doğanay kömürlerin aktarıldığı bantın üzerinde dışarıya çıkarken, çok sayıda işçi başlarında baret ellerinde fener ve teçhizatları ile madenin derinliklerine yürüdükleri görülüyor. 

MKY(İA/İD) (FOTOĞRAFLI)