Enver ALAS/İSTANBUL, () BİRLEŞİK Kamu-İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası üyesi bir grup, Soma'da meydana gelen facia nedeniyle maden ocağını işleten şirketin Levent'teki binası önünde basın açıklaması, ardından oturma eylemi yaptı.

Sendika üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, 12.30 sıralarında şirketin bina önüne geldi. Grup, hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Öte yandan protestolar nedeniyle dün sabah saatlerinden itibaren şirkete ait binanın olduğu sokakta yoğun güvenlik önlemi alan polis, güvenlik önlemlerini bugün de sürdürdü. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şubesi Genel Sekreteri Mehmet Kabakçı, şunları söyledi:

"Manisa'nın Soma ilçesinden gelen haber tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Maden ocağında 300'e yakın işçi yaşamını yitirdi. Mecliste Soma madenlerinin incelenmesi için verilen önergenin AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesinden iki hafta sonra meydana gelen bu kaza, cinayetten farksızdır. Ne yazık ki iş kazaları ve işçi ölümleri bizim için yeni değil. Maden kazaları için 'bu mesleğin kaderinde var' diyen bir başbakan bu ülkeyi yönetiyor hem de 1900'lü yıllarda değil 2014 yılında. Türkiye iş kazalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 3'üncü sıradadır. Soma'da 16 bin maden işçisi çalışmaktadır. Bunların 14 bini özel sektördedir. 2013 yılında Soma'da 5 bin iş kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yüzde 90'ı maden ocaklarında gerçekleşmiştir. Yaşananlar tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına artık son vermek gerektiğini göstermektedir. Biz emekçiler bu işin peşini bırakmayacağız, sorumlulardan bunun hesabını sorana kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Grup, basın açıklamasının ardından yaklaşık yarım saatlik oturma eylemi yaptı. 'Kaza da değil kader de değil. Cinayet!' yazılı pankartı polisin yolu kapatmak için koyduğu bariyere asan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

EA (MK) (FOTOĞRAF)