MANİSA’nın Soma İlçesi’ndeki, sık sık iş kazalarının meydana geldiği Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı, işveren tarafından kapatıldı. Maden ocağında çalışan 800 işçinin tazminatlarının ise ödeneceği bildirildi.
Geçen 20 Ekim’de, Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda, saat 05.00 sıralarında yerin yaklaşık 300 metre altında meydana gelen göçükle birlikte meydana gelen yangında, işçilerden evli, 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü yaşamını yitirirken, 27 arkadaşı da yaralı olarak kurtarılmıştı. Daha önce de iş kazalarının meydana geldiği madende bu olayın ardından can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle işçiler çalışmayı durdurup, iş bırakmıştı. 22 gündür işbaşı yapılmayan madeninin bugün işveren tarafından kapatıldığı açıklandı.
Uyar Madencilik Darkale Kömür Ocağı İşletme Müdürü Ramazan Cansever, Kurtuluş Savaşı öncesinden bu yana faaliyet gösteren ve son 9 yıldır ise kendileri tarafından işletilen Darkale Kömür Ocağı’nın faaliyetine son verdiklerini söyledi. Maden sahasında yaptığı açıklamada Cansever, "Burası eski bir ocak. Bu nedenle sık sık iş kazaları meydana geliyordu. Bir çok madenci arkadaşım burada hayatını kaybetti. Zaten ocakta rezervemiz de az kaldı denilebilir. Burada, başka arkadaşlarımın hayatını kaybetmesine gönlüm razı değil. Bu bakımdan bu günden itibaren ocağı kapatıyoruz. 800 işçimize mecburen çıkış vereceğiz. İşçilerimizin, kazanılmış haklarını, tazminatlarını kuruşu kuruşuna ödeyeceğiz. Bazı işçilerimizi isterlerse bize ait olan Azyak Maden’de çalıştırabiliriz. Bu istek tamamen işçilerimizin kendileri verecekleri bir karar" dedi.
Uyar Madenciliğin bulunduğu sahada rezervin az olduğunu da vurgulayan Cansever, "Buraya, önemli bir yatırım yapamıyoruz. Çünkü kömürü az olan bir sahaya yatırım yapmak yüksek maliyet isteyen bir iş. Şimdiye kadar işçimizi mağdur etmedik. Bundan sonra da etmek istemiyoruz. Tazminatları resmi yazışmalardan sonra ödeyeceğiz. Devlet bize saha gösterirse biz buradaki işçimize çıkış vermeden o yerde bu işçimizle çalışmalara başlayabiliriz" diye konuştu.
'SAHA İSTİYORUZ'
Kapatılan madende çalışan 800 işçiden yaklaşık 100’ü Cengiz Topel Meydanı’nda toplanıp, bir açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Tolga Karabacak, şunları söyledi:
"Uzun yıllardan beri Uyar Madencilik’te çalışıyoruz. Bu madenden çıkan kömür Seaş Termik Santrali’ne gönderiliyor. Ne var ki şu günler de kazaları ile sık sık gündeme gelen Uyar Madencilik, işveren tarafından kapatıldı. İşsiz kaldık. İşveren tazminatımızı vereceğini belirtiyor. Ne var ki çalışmayınca bu para zamanı gelince bitecek. Biz bu bakımdan yetkililerden saha istiyoruz. Sözümüzün geçeceği yerlerde birisi olan Maden-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Tamer Güçükgencay da bize destek veriyor. Yine her zaman desteğini gördüğümüz Ege Linyitleri İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran’ı da ziyaret ettik. Kendisinden bize saha verilmesi için ilgililer ile temasa geçmesini istedik. Ancak, 'Saha verme bizim tasarufumuzda değil. Bu tür konular Enerji Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) arasında olur. Bu iki kurumun aldığı karardan sonra bana da bir görev düşecek olursa ben de her zaman için işçi arkadaşlarımın mağdur olmaması için elimden gelen gayreti gösteririm. İşletme sahibinin konuyu biran önce Enerji Bakanlığı ile TKİ Genel Müdürlüğüne bildirmesi gerekli' yanıtını aldık."
'Çalışmak istiyoruz, iş istiyoruz', 'İşçiyiz haklıyız, kazanacağız', 'Durmak yok, ülke için üretime devam' yazılı pankartlar açan işçiler, açıklamanın ardından dağıldı.