'SAHA VERİN İŞÇİ SAYISINI ARTTIRALIM'
Manisa'nın Soma İlçesi’nde birçok iş kazası sonucu ölümlerin olması nedeniyle Darkale Kömür Ocağı’ndaki faaliyetine son veren Uyar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uyar, kendilerine başka bir saha verilmesi halinde işçi sayılarını daha da artırabileceklerini söyledi. Faaliyetine son verdikleri Darkale Maden Ocağı’nda açıklamada yapan İbrahim Uyar, yanlış anlaşılmak istemedikleri için açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi.
Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait İR-10412 ruhsat nolu kömür madeninin Darkale bölümünde 2004 tarihinden bugüne kadar redevans karşılığı üretim faaliyetinde bulunduklarını hatırlatan Uyar, "Bilindiği üzere 2003 yılına kadar Darkale Ocağı, Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) tarafından işletilmekteydi. Ancak, devletin yaptığı maliyet analizleri sonucu zarar ettiğinden özelleştirme kapsamına alınmıştır. 10 yıl içinde 1 milyon ton üretim için TKİ ile anlaşılmasına rağmen, şirketimiz 3 milyon 750 bin ton üretim yaparak, taahhüt edilenden çok daha fazlasıyla ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Sadece devlete ödenen kira bedeli, 24 milyon 83 bin 37 lira. ELİ’ye ödenen kar payı ise 45 milyon 761 bin 991 liradır. Bin kişiye sağlanan istihdam, ödenen diğer vergiler düşünüldüğünde, ekonomik değil sınıfındaki maden ocağının ülkeye sağladığı katkı anlaşılmaktadır" dedi.
Uyar, şirket yönetimi ve çalışan işçiler olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Mevcut işgücümüzün daha güvenlikli, emniyetli, verimli sahalarda değerlendirilmesini talep ediyoruz. Üretim yapılmadığı takdirde ayakta kalamayız, bu işgücü heba olur. Ülke ekonomisi zarar görür. Hala devletin üretim maliyetleri ortada iken hızla özelleştirilmelerin görüldüğü günümüzde böyle bir işgücü hiçe sayılmamalıdır. Yeni bakir bir sahada mevcut bine yakın işçimizin mağdur edilmeden iş imkanı sağlanacağını ve ayrıca ilave olarak 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını taahhüt ediyoruz."
Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa), ()