TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Manisa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nilgün Gökarslan, facianın meydana geldiği Soma'nın metan gazı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıp, önlem alınmasını istedi.
Makine Mühendisleri Odası Manisa Şubesi'nde biraraya gelen TMMOB Manisa İl Koordinasyonu, Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili değrlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrası açıklamayı birliğin Genel Sekreteri Nilgün Gökarslan yaptı. Soma'daki facianın bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Gökarslan, ilk olarak maden iş sektöründe örgütlenmenin iyi yapılması gerektiğini söyledi.
Soma işçilerinin çeşitli örgütlere üye olarak parçalandığını ve güçsüzleştirildiğini söyleyen Gökarslan, "Soma'da gerçek bir sendika sisteminin oluşmasına olanak verilseydi, facia ve ölümlerden önce işçilerin bunca yakınmaları dikkate alınabilir ve bekli de bu facia yaşanmadan önlenebilirdi" dedi. Madenlerin iyi bir şekilde denetlenemediği söyleyen Gökarslan, "Devlet kurumları burada sadece üretim miktarını değil, her şeyi denetlemek ve kontrol etmekle yükümlüdür. Eğer bundan sonra denetim mekanizması iyi çalışırsa başka bir facia daha yaşanmamış olur" diye konuştu. Gökarslan, bundan sonra madenlerde kar odaklı değil, teknolojiden yararlanarak, insan yaşamını ve sağlığını temel alan uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
GRİZU TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Soma'nın henüz kendini hissettirmeyen başka bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Gökarslan, metan gazına dikkat çekti. Gökarslan, "Metan gazı kömürün oluşumu sırasında oluşan ve kömür boşluklarında birikip gizlenen bir gazdır. Soma yöresinde işletme çalışmaları henüz yüzeye yakın bölümlerde sürdürülmektedir. İşletme çalışmaları derinlere indikçe metan gazıyla karşılaşma riski artmaktadır. Çünkü yüzeye yakın kömürleşme içinde yapının çatlaklarından yüzeye çıkan metan gazı, daha derinlerdeki bölümlerde kömürün içinde hapsolmuş olarak beklemekte ve gelecek için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Bugünden bu risk görülmeli, önlemler buna göre alınmalı ve yeni facialara izin verilmemelidir" dedi. Gökarslan Soma maden işçilerinin davasında her zaman yanında olacaklarını söyledi.

İK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)