Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), ()- MANİSA'nın Soma İlçesi'nde kömür madeni faciasında ölenlerin yakınları ve kurtulan işçiler ile aileri için 'Kardeşlik İftarı' düzenlendi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar sonrası konuşan Belediye Başkanı AK Partili Hasan Ergene, ölen madencilerin yakınlarına konut verilmesi için çalışmaların devam ettiğini, maaş bağlanamayan 60'a yakın madenci yakınına da kısa sürede maaş ödenmesi için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
Soma Belediyesi tarafından Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Azot Tesisleri'nde verilen iftara Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı AK Partili Hasan Ergene, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tulup, maden faciasından kurtulan işçiler ve aileleri ile ölen madencilerin yakınları katıldı. İftar sofrasında ölen madenciler için dua edildi. Yemekten sonra konuşan Başkan Ergene, "Devletimizin eli her zaman üzerlerinde olacak. Yerel yönetim olarak da biz olalım olmayalım, bizden sonra gelenler de eminim ki sizlere en güzel şekilde sahip çıkacaklar. Bütün ihtiyaçlarınız bizim için önceliklidir. Sayın Kaymakamımız başta olmak üzere hükümetimizin bütün yetkili kurum ve kuruluşları sizlerin mağduriyetini gidermek için seferber olmuş durumdalar. Oluşan hassasiyet neticesinde açılan yardım kampanyasında ciddi miktarda kaynak birikti. Bu kaynak kısa zaman içerisinde hak sahiplerine paylaştırılacak. Hayırseverlerin katkılarıyla her bir maden şehidimiz için konut edindirmek üzere çalışmalarımız başlatıldı. Bununla ilgili yer seçimi tamamlandı. Kısa zamanda temellerini atacağız ve oralarda birer daire sahibi olacaksınız. Soma'da oturmaya devam etseniz de buradan ayrılsanız da o daire üzerinde istediğiniz şekilde tasavvuf etme hakkına sahipsiniz" dedi.
Başkan Hasan Ergene, Soma'daki faciada yaşamını yitiren 301 madencinin tamanının yakınlarına maaş bağlanması için TBMM'de yasal düzenleme de dahil olmak üzere her türlü çalışmanın yapıldığını hatırlattı. En son meclis gündemine gelen yasa ile birlikte maaş bağlanamayan son 60 civarında maden şehidinin yakınlarına da maaşlarının bağlanacağını söyledi.
OCAKLARIN AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da işçilerin bir süredir açılması için eylem yaptıkları maden ocaklarına değindi. Atçı, "Daha madenlerimiz açılmadı. Ankara'dan gelen müfettişlerimiz bir takım eksiklikleri tespit ediyor. Tabii ki bundan sonra madenci kardeşlerimizin işçi sağlığı, işçi güvenliği kurallarına uygun iş yerlerinde çalışmalarını sürdürmeleri çok önemli. Bundan sonra daha adil daha yüreklerimizi rahatlatıcı ücret almaları çok önemli. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Işıklar ve Atabacası ocaklarında şu anda düzeltme çalışmaları sürüyor. Eksiklerin giderilmesi için dayanışma içerisinde olmamız lazım. Eğer bunu yapmazsak madencilik sektörü çok büyük zarar görür. Somamızın geleceği madenlere bağlı. Sıkıntılı günlerdeyiz hepimiz el ele vererek bu sıkıntılı günleri aşacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI