MANİSA Barosu Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasının meydana geldiği Soma'da İş Mahkemesi kurulduğunu, ancak hakimlerin göreve başlamasının Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına sarkacağını söyledi. Balkız, "Cumhurbaşkanı seçimlerinden dolayı hakimlerimizin intikali seçim sonrasına kalmış olacak. Bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntıdır. İş mahkemelerinde bu davaların 3 ay içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Oysaki 3 ay içinde duruşma dahi yapamayacaklar" dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyaret eden Baro Başkanı Zeynel Balkız, maden faciasında baronun yaptığı çalışmalar hakkında rapor sundu. Mağdur ailelerin hukuki süreçlerini üstlendiklerini belirten Baro Başkanı Balkız, çeşitli açıklamalar yaptı.
26 AİLENİN TAZMİNAT DAVASI AÇILDI
Maddi ve manevi tazminat davalarını açmaya yönelik yardım sunduklarını, 137 ailenin da adli yardım için başvurduğunu belirten Baro Başkanı Balkız, "Hazırlık çalışmaları tamamlanan 26 ailenin tazminat davası şu anda açıldı. Yürüyen bir ceza soruşturması var. Bu ceza soruşturmasında bir an önce gerçeğin ortaya çıkması için elimizdeki bilgiler ve belgeleri Cumhuriyet Savcıları ile paylaşıyoruz" dedi.
"BU TÜR DAVALARIN 3 AY İÇİNDE BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR"
HSYK'dan 15 gün önce Akhisar Adalet Komisyonu Başkanlığı'na kuruluş yazısının gönderildiğini, böylelikle Soma Adliyesi'nde görev yapacak İş Mahkemesi'nin kurulduğunu ifade eden Baro Başkanı Balkız, "Bu mahkemede görev yapacak 2 İş Mahkemesi Hakimi de görevlendirildi. Ancak sıkıntımız şurada. Maalesef yargının yapısından kaynaklanan sorunları hala yaşıyoruz. Gelecek hakimlerden birisi Yargıtay'da, birisi Cihanbeyli'de halen görevli. Cumhurbaşkanı seçimlerinden dolayı hakimlerimizin intikali, seçim sonrasına kalmış olacak. Bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntıdır. İş mahkemelerinde bu tür davaların 3 ay içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Oysaki 3 ay içinde duruşma dahi yapamayacaklar. Onun için bu sıkıntıları da aşmaya çalışıyoruz. HSYK ile görüşmelerimiz olacak" diye konuştu.
"DAVANIN SAHİBİ OLMALI"
Baro Başkanı Balkız, 2009 yılından bu yana madende yapılan teftişlerle ilgili inceleme yapılması gerektiğini söyledi. Baro Başkanı Balkız, "52 klasörden oluşan bu dava sadece bu işle görevli bir savcı tarafından görülmesini ve bakılmasını talep ettik. Bu davanın bir sahibi olmalı. Davanın boyutu itibariyle kazanın oluşuna neden olacak unsurlar içerisinde bugün bilirkişi raporu bekleniyor. Tekrar madene girilmiş değil. Müfettiş raporları, teftiş heyeti raporlarının incelenmesi var. Savcılar ilgili bakanlıklardan genel bir soruşturma izni istemişler. Ama bunun eksik olduğunu söylüyoruz. 2009 yılından bu yana yapılan teftişlerin hepsinin incelenerek mevcut raporların iddia makamı tarafından incelenmesinin doğru olduğunu söyledik" dedi.
Soma'daki maden mağdurlarının mahkemeleri ulaşılabilir görmediğini vurgulayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Barosu'nun desteğinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Vali Bektaş, "Süreç artık yargıya intikal etmiştir. Orada artık bize söz düşmez. Biz şehit ailelerine ve madenlerde çalışan işçilere yardım etmeliyiz. Maden şehitlerinin yakınlarının mağduriyetleri gideriliyor. İnsanlar mağdur olmayacaklarına dair ikna olmuş durumdalar. 301 şehit ailesinin çocuğuna ev yapılıp verilmesi söz konusu. Evlerin yapılacağı arsada yakında inşaat başlayacak" dedi.
SOMALILAR MADENLERİN AÇILMASINI İSTİYORMUŞ
Önümüzdeki hafta yangın çıkan madene girilmesinin planlandığını belirten Vali Bektaş, "Bizim madencilik sistemimiz gelişmiş ülkelerle boy ölçüşecek standartlarda değil. Soma maden kazası Türk madencilik sektöründe bir milat olacaktır. Kapatılan iki ocaktan birinin önümüzdeki hafta, diğerinin ise daha sonraki hafta açılabileceğini öğrendik. İşçiler 'Soma'dakiler madenleri açın ama güvenli bir şekilde çalışalım' diyor. Soma'da 'madenleri açın' dışında bir taleple karşılaşmadım" diye konuştu.

FOTOĞRAF