Uzay KESMEN/İSTANBUL, ()- 'FİLİSTİN'e Geri Dönüş Platformu' ve 'Mazlum-Der' üyelerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik grup, saat 19.00 sıralarında Saraçhane Parkı'nda toplandı. Grup, önce Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madenciler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazın ardından, kazada yaşamını yitiren, yaralanan ve halen maden ocağında bulunan işçiler için dua edildi. Platform üyeleri, beraberlerinde getirdikleri "Allah'ım bir avuç kömür için bir ömür verenlerden rahmetini, para için canlara kıyanlardan azabını esirgeme" yazılı pankartı ağaçlara astı. Eylemciler, "İşçiler ölüyor, sermaye büyüyor" ve "Katil sistem hesap verecek" sloganları da attı.

Mazlum-Der Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, burada yaptığı konuşmada, Soma'da meydana gelen maden faciasıyla ilgili derin bir üzüntü içerisinde olduklarını belirterek, "Mazlum-Der olarak, hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Aynı kazada yaralanan işçi kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz" dedi.

2014 YILINDA 368 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Sarıyaşar, 2014 yılının ilk 4 ayında en az 369 işçinin ağır ve denetimsiz çalışma koşullarında hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Yaşanan bu can kayıplarının ihmal veya kaza olarak geçiştirilemeyeceği ortadadır. Karşımızda amansız bir kâr hırsı ile rekabet eden, yerel ve küresel sermaye ile insanın en temel haklarından yaşama hakkını riske atan, çalışma koşullarını hakkıyla denetlemeyen devletin işbirliği ile oluşan ciddi ve çok boyutlu bir sorun bulunmaktadır. Soma'daki maden faciası da bu işbirliğinin acı bir neticesidir" diye konuştu. Platform üyeleri, eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.

UK (CO)