MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından gözler, kurulma aşamasındaki Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) çevrildi. Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, insanların madene mahkum olmamaları için bin dönümlük arazi üzerine kurulacak Soma OSB'nin kurulumunun hızlanacağını söyledi.
İlçede 13 yıldır kurulma aşamasında olan ancak hayata geçirilemeyen Soma OSB, maden faciasının ardından yeniden gündeme geldi. Hatun Mevki'ine bin dönümlük arazi üzerine kurulması için beklenen OSB için Somalılar da beklemeye başladı. Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, 13 yıldır kurulamayan OSB'nin kurulum aşamasının hızlandırılacağını açıkladı.
MADENE MAHKUM KALINMAYACAK
Soma Organize Sanayi Bölgesi'nin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenerek resmiyet kazandığını kaydeden Kalmış, OSB'nin resmen kurulduğunu ancak altyapı işlemlerinin ve prosedürlerin kısa zamanda bitmesini beklediklerini dile getirdi. Kalmış, "13 yıldır kurulması beklenen OSB kağıt üzerinde kuruldu. Artık insanlar madene mahkum olmayacaklar. Şimdiden 16 firmanın burada işletme kurmak için girişiminin olduğunu biliyoruz. Son olarak Bursa'dan büyük bir firma ve İzmir'den ambalaj firması Soma OSB'de fabrika açmak istediklerini bildirdiler. Soma'nın en kısa zamanda sanayi alanı haline gelmesi için çalışıyoruz" dedi.
TEŞVİK BÖLGESİ OLMALI
Organize Sanayi Bölgesi'nin kağıt üzerinde kurulmasına rağmen altyapı işlemlerinin, tesislerin ve bürokratik engellerin kısa sürede aşılabilmesi için CHP'li Manisa Milletvekili Özgür Özel de girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Soma OSB'nin 13 yıldır kurulma aşamasında olduğunu hatırlatan Özel, işlerin ağırdan alınması halinde belirlenen alanın yıllarca boş kalabileceğine dikkat çekti. Özel, "Tarımın bitmesinin ardından madenlere mahkum olan insanlar ucuz iş gücü olarak görüldü. Dünyanın en zor ve en riskli mesleği olan madencilik, dünyadaki fiyatların onda biri fiyatına burada yapılmaya başlandı. Buradaki sıkıntının ortadan kaldırılması için alternatif istihdam seçenekleri çok önemli. Soma OSB'nin önündeki bütün bürokratik engellerin kaldırılması ve yatırım acısından cazip olması için çalışacağım" dedi.
Manisa milletvekillerine çağrı yapan Özgür Özel, Soma Organize Sanayi Bölgesi'nin en ileri teşvik bölgesi kapsamına alınması teklifini sundu. Özel, "Soma'yı yeniden ayağa kaldırmalıyız. Bunun için Manisa milletvekillerinin de girişimiyle Soma OSB, en ileri teşvik bölgesi olması gerekiyor. Yatırımcıları buraya çekmeliyiz" diye konuştu.

NU(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)