Serkan ÖZDEMİR / SOMA(Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciası sonrası gerekli bilirkişi incelemesinin tamamlanarak, ocağın işletmeci şirkete teslim edildiği bildirildi.
Soma Holding tarafından işletilen Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili yürütülen adli soruşturmada, arama kurtarma çalışmalarının ardından devam eden yangın nedeniyle ağzı duvarla örülmesi sonucu girilemeyen ocak, gerekli şartların oluşmasıyla yeniden açılarak bilirkişi incelemesi yapıldı. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner yaptığı yazılı açıklamada, ağzının duvarla örülmesine soruşturma açısından sakınca olmadığı için izin verilen maden ocağında 15 Temmuz itibarıyla olay yeri inceleme ve keşif işlemi için uygun şartların oluştuğunun bilgisinin alındığını bildirdi. Başsavcı Şahiner, bu kapsamda soruşturmada görevli Soma savcılarının bilgisinde, bir savcısı nezaretinde tahlisiye, olay yeri inceleme ve fotoğraf bilirkişileri ile şirket yetkililerinin de katılımıyla ocağın ağzı açılarak madenin havalandırılmasının sağlandığını kaydetti.
16 TEMMUZ'DA İNCELEME VE KEŞİF YAPILDI
Havalandırma işleminin Soma İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerince tutanak altına alındığını vurgulayan Başsavcı Şahiner, şöyle devam etti:
"Soma Cumhuriyet Savcısı nezaretinde, madenin havalandırılmasını sağlayan bilirkişi heyeti bu defa maden, elektrik ile A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının da katılımıyla, şirket yetkilileri ile birlikte maden ocağına girip, inceleme ve keşifte bulundu. Madende 16 Temmuz'da yapılan olay yeri inceleme ve keşfin ardından hazırlanan tutanak ile maden ocağında tekrardan soruşturma kapsamında yeni bir keşif işlemi icrasının gerekli olmadığına karar verildi. Maden ocağın ve sahasında soruşturma kapsamında yapılması gerekli başkaca bir işlem kalmadığından, ocak şirket yetkililerine tutanakla teslim edilip, durum Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğüne bildirildi."

FOTOĞRAFLI