Nermin UÇTU/MANİSA, () - TÜRKİYE Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmesi (ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran, Soma'da 301 kişinin öldüğü maden faciası sonrası bazı ocakların hala açılmadığını, bu nedenle 5 bin işçinin çalışmadığını söyledi.
Soma'da facianın yaşandığı ocağın halen kapalı olduğunu belirten Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürü Hakkı Duran, ayrıca aynı şirkete ait Işıklar ve Atabacası ocaklarında da aktif olarak faaliyete geçilmediğini söyledi. Duran şöyle dedi:
"İş müfettişlerince, Işıklar ocağında bir problemin olmadığı, açılabilir hale geldiği söylendi. Hava dönüş sirkülasyonunun sağlıklı yapılması, 140 metre bir havalandırma yapılması gerekiyordu. İki ayda 45 metre mevcut işçilerle açabildiler. Geri kalanını bu tempoyla giderse 90-100 günde gidilmesi gerekiyor. İşçiler yüzde 25- 30 civarında geliyor ama iş görülmüyor. İşçi 'nasılsa ocak kapalı, ben paramı alıyorum niye geleyim' diyor? Gelse de tam verimli çalışmıyor. İşveren şu anda çıkış veremiyor. O iradeyi gösteremiyor. Dağınık bir hal olduğu için eski haline dönmesi büyük bir mesele."
2013 yılında piyasaya 3.5 milyon ton kömür verdiklerini, bu yıl da 3 milyonu yakalamayı hedeflediklerini kaydeden Duran, kazadan önceki maden işçisi sayısının azaldığını duyurdu. Duran, Soma'daki 11 bin 500 maden işçisinden 5 bininin şu an çalışmadığını söyledi.
54 BİN TON KÖMÜR YOLA ÇIKTI
Sosyal yardımlaşma kapsamında ülkenin değişik illerine kömür göndermeye başladıklarını dile getiren Duran, Soma'dan 54 bin ton kömürün yola çıktığını kaydetti. Kömürde çok büyük bir sıkıntı beklemediklerini söyleyen Duran, "Bizim 426 bin ton bu seneki yüklememiz var. 150 bin ton da elimizde stoklanmış kömürlerimiz var" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI