SOMA'da 301 işçinin öldüğü maden kazasını araştırmak için TBMM'de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında inceleme yaptı. Komisyon Başkanı AK Parti'li Ali Rıza Alaboyun, Soma madeninde işçilerde oksijen maskesi yerine karbonmonoksit maskesi olduğunu hatırlatarak, "Burada tüm işçilere oksijen maskesi veriliyor. Ayrıca işçilerin hepsinde çip var. 5 dakika hareketsiz kaldıklarında hemen yukarıya sinyal gidiyor" dedi.
Dün akşam Zonguldak'a gelen Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, kentte faaliyet gösteren özel maden şirketlerinin sahipleriyle bir araya gelip sorunlarını dinledi. Sabah otelde madenci kıyafetlerini giyen komisyon üyeleri, 1 Temmuz 2008'de Başbakan Erdoğan'ın da girdiği TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağını ziyaret etti. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 13'ü milletvekili, 7'si uzman olan komisyon üyelerine birifing verdi.
Daha sonra lambahane ve oksijen maskesi odasına geçen komisyon üyelerine maskelerin kullanımı ile ilgili bilgi verildi. Maden ocağı girişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Alaboyun, maden mühendisi olduğunu ve komisyonda tek madencinin kendisi olduğuna dikkat çekerek, "Diğer komisyon üyelerinin de aldıkları teknik bilgileri uygulamalı olarak maden ocağında görmeleri için yer altına iniyoruz" dedi.
İŞÇİLERİN HEPSİNDE ÇİP VAR
Zonguldak'ın dünyanın en zor kömür üretimi yapılan bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Alaboyun, şöyle konuştu:
"Böyle bir bölgede minimum riskle, minimum kazayla hiç ölümlü kaza olmamasını istediğimiz bir çalışma ortamı yaratıyor genel müdürümüz ve arkadaşlarımız. Onlara teşekkür ediyoruz. Burada alınan önlemleri gördük. İşçilerimizin hepsinde çip var. Yer altında neredeler, ne yapıyorlar bakılıyor. 5 dakika hareketsiz kaldıklarında hemen yukarıya sinyal veriliyor. Bunlar takip edilebiliyor. TTK hakikatten bu konuda öncü bir kuruluş. Böylesine zor şartlarda üretim yapmasına rağmen çok öncü bir kuruluş. Gelişmeleri yakından takip ediyorlar."
SOMA'DA KARBONMONOKSİT MASKESİ VARDI
Kendilerine verilen oksijen maskelerinin aynısını işçilerin kullandığını ifade eden Alaboyun, şöyle devam etti:
"Soma madeninde oksijen maskesi yerine karbonmonoksit maskeleri vardı. O çok belli şartlarda çalışan bir maskeydi. Dolayısıyla buradaki gördüğümüz şeylerden son derece memnunuz. Soma'da benzer önlemler var. Gaz izleme, işçi takip yöntemi vardı bizim girdiğimiz ocakta. Onlar karbonmonoksitten oksijen maskesine geçişe yeni yeni başlamışlardı. Türkiye bu süreci tamamlamalı. Bana göre Türkiye'nin tüm maden ocaklarında karbonmonoksit maskesinden oksijen maskesine geçme konusunda bir çaba var."
Komisyon üyeleri daha sonra asansörle yerin 425 metre altına inerek Kartiye-2 bölümünde üretim yapan 50 maden işçisiyle görüştü. Maden ocağına basın mensupları alınmadı.

FOTOĞRAFLI