Tufan HAMARAT- Evren KASIRGA/MANİSA, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, evlerine ekmek götürmek için yerin metrelerce derinlikte çalıştıkları sırada meydana gelen faciada ölen 301 maden işçisinden 43'ü Soma Belediye Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bunlardan 4'ü yakınlarının yanında, 39'u ise, şehitlik olarak ayrılan bölümde defnedildi. İlçe merkezinde polisin yoğun güvenlik önlemleri sürerken, mezarlığa, acıyı paylaşmak isteyen yüzlerce kişi akın etti. Daha önce açılan bazı mezar yerleri de artık toprağa verilecek maden şehidi kalmadığından kapatıldı. Şehitliğin en sonuna, kırmızı boyayla 'Bir avuç kömür için bir ömür' yazılması dikkat çekti.
Türkiye'nin en büyük maden faciasını yaşan Soma İlçesi'nde sokaklar, ölüm sessizliğine bürünürken, polisin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor. Polis, ilçe girişindeki kontrol noktasında, 'yabancı' olarak görülen araçları arıyor.
SON ŞEHİT DE TOPRAĞA VERİLDİ
Maden faciasında, arkadaşlarını kurtarmak için alevlere müdahale eden ekipte bulunan ancak yaşamını kaybeden 45 yaşındaki Murat Avcı da bugün saat 10.00 sıralarında Soma Belediye Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Soma'nın son kahramanın da toprağa verilmesi ardından, daha önce açılan mezar yerleri de kapatıldı. Şehitlik olarak ayrılan bölümün son kısmına ise toprağa kırmızı boya ile 'Bir avuç kömür için bir ömür' yazılarak çevresine taşlar dizildi.
ÖĞRENCİLERİN DUYGULU MEKTUPLARI
Faciada yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve il ile ilçelerden gelenler dua etmek için mezarlığa akın etti. Bu sırada facia kurbanlarının yakınları dün şehitliği ziyaret eden bir özel okulun öğrencilerinin bıraktığı mektupları okudu.
Büyüdüğünde kendi işini yapınca bütün güvenlik önlemlerini alacağı sözünü verenden, mektubuna 'Somalı kardeşim' diye başlayan duygulu mektupları okuyanlar, gözyaşlarını tutamadı. Soma'nın ölüm sessizliğini ise şehitlikteki feryatlar bozdu. Gelenekleri gereği madencilerin kana kana su içmeleri için kabirleri sulayanlar, gözü yaşlı halde kabrin çevresini düzenledi.

TH(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)