Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için Antalya'da yürüyüş düzenlendi. Slogan atılmayan yürüyüşte işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Yürüyüşe katılan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise Soma'daki olayların ardından 19 Mayıs kutlamalarının iptal edilmesinin doğru olmadığını söyledi.
Antalya'da sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu'nca düzenlenen yürüyüş için İsmet İnönü Kent Meydanı'nda toplanan grup, Türk bayrağı ve Atatürk posteri eşliğinde yürüdü. Gruba CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ve CHP İl Başkanı Devrim Kök de destek verdi. Slogan atılmadan yapılan yürüyüşte, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'da Başbakan Erdoğan'ı protesto eden vatandaşı tekmelemesine de tepki göstermek amacıyla, olay anına ilişkin bir fotoğraf afiş haline getirilerek üzerine 'Burası Taksim değil Soma' yazıldı.
HÜKÜMET İSTİFA ETMELİ
Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından grup adına Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı İbrahim Daş basın açıklaması yaptı. Türkiye'de meydana gelen iş kazalarının tamamının önlenebilir nitelikte olduğunu ve yaşananların iş kazası değil 'iş cinayeti' olduğunu söyleyen İbrahim Daş, "Maden kazanlarındaki ölümlerde Avrupa birincisi olmamız ve daha önceki maden kazaları incelendiğinde görülmüştür ki, bu tür kazalardaki ölüm sebepleri sektörün piyasaya terkedilmesi, denetimsizlik, kaçak madencilik, taşeronlaştırma ve üretim zorlamalarıdır. Bu nedenle hükümet ölümlerden birinci derecede sorumludur. Derhal istifa etmelidir" dedi.
CHP OLARAK GEREKENİ YAPTIK
CHP Milletvekili Gürkut Acar ise Soma'da yaşanan facianın unutulmaması gerektiğini söyledi. Acar, "AKP iktidarı ‘bunlar acılardan siyasi rant çıkarıyorlar’ dediği için CHP bu konuda temkinli bir yaklaşım içinde oldu. Ne varki bu iktidar hem suçlu hem güçlü. Hem yapıyor tedbirlerini almıyor, gerekenleri yapmıyor, hem de muhalefeti suçluyor. Bu olayda CHP’nin verdiği önerge alnımızın akıdır. Ben bir CHP milletvekili olarak, böyle bir önergede imzası olan bir insan olarak bundan onur duydum. Biz gerekeni yaptık. Ama o önergede elinde baretiyle konuşurken arkadaşımız, sayın bakan onu dinleyeceğine yanındaki bayanla sohbet ediyordu. Bunun suçunu da mı bize yükleyecekler?" diye konuştu.
19 MAYIS İPTALİ DOĞRU DEĞİL
CHP Milletvekili Gürkut Acar, Soma'daki facianın ardından 19 Mayıs Ulusal Egemenlik ve Spor Bayramı kutlamalarının iptal edilmesini ise şöyle değerlendirdi: "Halkının geleceğini düşünmeyen bir iktidar cumhuriyeti bütün unsurlarıyla yıkmaya çalışıyor. Şimdi bunu bahane ederek 19 Mayıs bayramını iptal ettiler. Ertelemediler, iptal ettiler. Her bahanede milli bayramları iptal ediyorlar. Burada da iptal ettiler. Bu iptal doğru değildir. Eğer Soma’da ölen insanlar bu ölüm nedeniyle 19 Mayıs bayramının iptal edildiğini bilseler onlar da ağlardı. Bundan önceki dönemlerde de milli bayramları yok ediyorlar. 23 Nisan bayramını bayram olmaktan çıkarıp festival haline getirdiler. 23 Nisan bayramını önemsizleştirmek için Kutlu Doğum Haftası’na boğduruyorlar."

ÖÖ (HA/RT) (FOTOĞRAFLI)