MANİSA'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciası ardından  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yapılması planlanan yurt dışı programlarını iptal etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin ziyaretini iptal etti ve yarın Soma'ya gideceği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;
"Sayın Cumhurbaşkanımızın, ikili resmi ziyaret vesilesiyle Pekin'e ve 16 devlet başkanının katılacağı 'Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'ne katılmak üzere Şanghay'a gerçekleştirmeleri öngörülen ziyaret, Manisa'nın Soma ilçesinde dün meydana gelen elim facia nedeniyle iptal edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, yarın Soma'ya gideceklerdir."
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ARNAVUTLUK ZİYARETİ İPTAL
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Arnavutluk'a yapması planlanan ziyareti Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan elim facia nedeniyle ertelediği belirtildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden kazası nedeniyle bugünkü Arnavutluk ziyaretini iptal etti. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Başbakanımız Sayın Recep Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan elim facia nedeniyle Arnavutluk'a yapacağı ziyareti ertelemiş bulunmaktadır. Sayın Başbakanımız, Keçiören'deki ikametine intikali sonrasında Arnavutluk Başbakanı Sayın Edi Rama ile bir telefon görüşmesi yaparak, Türkiye ile Arnavutluk arasında 'Stratejik Ortaklık ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklama' metnini imzalama ve ilk toplantısını gerçekleştirme amacıyla 14 Mayıs 2014'te Tiran'a yapılması planlanan ziyaretin Soma'da yaşanan elim hadise nedeniyle bir başka tarihe ertelenmesinin daha uygun olacağını ifade etmişlerdir. Arnavutluk Başbakanı Rama ise Soma'daki facianın kendilerini de derinden üzdüğünü belirterek, Arnavutluk halkı adına, faciada hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziye, yaralananlara şifa, kurtarma çalışmaları için de başarı dileğinde bulunmuştur."
CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU, İNGİLTERE ZİYARETİNİ ERTELEDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Soma'daki facia nedeni ile İngiltere'ye yapacağı ziyareti erteledi. CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 1823'de kurulan münazara topluluğu Oxford Union'un davetlisi olarak yarın İngiltere'ye gidecek ve ABD Başkanları Reagan, Nixon , Carter'ın yanısıra, Afganistan eski Başkanı Karzai, Malcolm X, Dalai Lama, Kosova ve Gürcistan Başbakanları, Suudi Arabistan Prensi Turki Bin Faisal Al Saud, Prens Reza Pahlavi ve Ingiliz milletvekili - matematikci John Nash dahil olmak üzere, çok sayıda saygın ve seçkin yöneticiyi konuk eden münazara topluluğu Oxford Union'un münazara programına katılacaktı. Kılıçdaroğlu, daha sonra iş adamlarıyla yemekte buluşacak, gece de bir düğünde nikah şahitliği yapacaktı. Kılıçdaroğlu, Londra'da Cumartesi günü İşçi Partisi Milletvekilleri, STK temsilcileri ve iş dünyasından yöneticilerle görüşüp, bir takım programlara katılacaktı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık bir ay önceden programlanan ve planlanan Oxford Union münazarasını, dün Soma'dan gelen kara haber ve acısı her dakika biraz daha büyüyen vahim patlama nedeniyle erteledi." 

(GE/İD)