Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Kara Savaşları'nın 99'uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 24 Nisan'da gösteri yapan Solo Türk'ün kabin içindeki kamera görüntüleri nefesleri kesti.
Bu yılki etkinlikler kapsamında Çanakkale Boğazı'nın çıkışında Gelibolu Yarımadası'ndaki Hisarlıktepe mevkiindeki Şehitler Abidesi'ndeki törende gösterisini sergileyen Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 gösteri ekibi Solo Türk yine büyük beğeni topladı. Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterindeki en modern savaş uçağı olan F-16 ile Hava Kuvvetlerinin kudret ve kabiliyetini, özverili çalışmalarını izleyiciye estetik bir yaklaşımla sunan gösteri ekibi Solo Türk'ün sergilediği hareketler kabin içinden dışarıyı görüntüleyen kamerayla kaydedildi. Kalktıktan hemen sonra ters uçuşa geçerek yaptığı kalkış hareketi ile dünyada tek olma özelliğini taşıyan Solo Türk, gösteri uçuşundaki hareketlerin 5 yaşındaki bir çocuktan, çok tecrübeli bir jet pilotuna kadar geniş bir yelpazede izleyici kitlesinden herkesin beğeneceği şekilde bir koreografi ile birleştirilmiş olması gibi birçok özelliğe de sahip.
Yüzbaşı Yusuf Kurt'un idaresindeki tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağı olan Solo Türk ile icra edilen gösteride hareketlerin zorluğu dikkat çekerken, koreografi ise ayrı bir keyif verdi. Yaklaşık 20 dakika süren ve 20 farklı manevranın yapıldığı gösteride, hızı 200 ile bin 220 kilometre arasında değişen Solo Türk en az 30 metreye alçalırken, en çok ise 5 kilometre yüksekliğe kadar yükseldi. Görüntülerde Solo Türk'ün, kendi etrafında defalarca dönerek tono atması ve 'loop' denilen dikine çember hareketi dikkat çekti.
Solo Türk'ün 24 Nisan'da Şehitler Abidesi'nde yaptığı gösteriyi, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk izlemişti.

EK(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)