MERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde yer alan Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde 2014 yılı kazı çalışmaları başladı.
Mezitli Soli Pompeiopolis Antik Kentini gün ışığına çıkarmak amacıyla 16 yıldır devam eden kazı çalışmaları tekrar başladı. Tarihi geçmişi M.Ö. 700 yılına dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları, Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Sütunlu Cadde ve Soli Höyük'te start aldı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kazı başkanı ve kazı ekibini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
'ANTİK KENTİ DÜNYA TURİZMİNE AÇAÇAĞIZ'
Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nin, Mezitli'nin dünyaya açılan kapısı olacağını belirten Tarhan, herkesin dünyanın ortak değeri olan kültürel miraslara sahip çıkması gerektiği söyledi. Soli Pompeiopolis için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi desteğinin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Tarhan şöyle konuştu:
"Bizim hedefimiz buradaki toprak altında kalmış değerleri toprak üstüne çıkarmak ve ortak mirasımızı dünyaya tanıtmaktır. Biz buna son derece önem veriyor ve destekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin de desteklemesini bekliyoruz. Soli Pompeiopolis Mezitli veya Mersin'in değil tüm Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından birisi olacaktır. Ben buradan tüm sponsor olabilecek özel kuruluşlarında kazı çalışmalarına destek vermelerini istiyorum."
'SOLİ POMPEİOPOLİS ÖNEMLİ BİR LİMAN KENTİDİR'
Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nin Roma döneminde de cazibesini sürdürdüğünü belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı ise şunları söyledi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mezitli Belediye'sinin desteğiyle sürdürülen Soli Pompeiopolis'in bu yıl ki çalışmalarımıza başladık. Soli Pompeiopolis, Helenistik döneminde yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığı önemli bir kenttir. Roma döneminde de bu cazibesini sürdürdü ve önemli bir liman kenti oldu. Doğu Akdeniz'de limanla birleşen ve sütunlu caddesi olan nadir kentlerden birisi. Tabi ki kentin şu anda en önemli yerinde ana caddesinde bulunuyoruz. Bu ana caddesinde çıkan buluntular, Roma arkeolojisine çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Uzun vadeli bir projedir. Destekler sürdükçe özellikle yerel yönetimlerin desteği arttıkça elbette burada kazılar daha önemli bir ivme kazanacaktır."
Yağcı, arkeolojik olarak önemli bir liman kenti olan Pompeiopolis'teki kazı çalışmalarının amacının, Sütunlu Cadde ve Soli Höyük'te bulunan dükkanların bodrum katlarını açığa çıkararak kentteki sosyal, ticari yaşamı aydınlatmak olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI