TÜRKİYE'de belediyelerin en önemli sorunlarından biri haline gelen hayvan barınaklarına, Kaş Belediyesi ormanlık alana yaptığı deniz manzaralı 5 yıldızlı bakımevi ve barınakla çözüm buldu. 340 köpeğin bulunduğu barınakta uzman veteriner ve bakıcılar, kısırlaştırma ve diğer sağlık hizmetlerini veriyor.
Antalya'nın Kaş İlçesi'nde ormanın içinde 5 bin metrekare alan üzerine kurulan deniz manzaralı Kaş Belediyesi Köpek Barınağı ve Bakımevi, başta köpekler olmak üzere sokağa terk edilen hayvanlara 5 yıldızlı hizmet veriyor. Kaş Belediyesi tarafından Çomucak mevkiinde Orman Genel Müdürlüğü'nden kiralanan alana kurulan bakımevi ve barınakta bir uzman cerrah veteriner, bir veteriner hekim ile 2 bakıcı, hayvanlara sağlık ve bakım hizmeti veriyor. Cerrah veteriner hekim Didem Sahar, veteriner hekim Bengisu Yalçın ve 2 görevli gün boyunca barınağa getirilen köpekleri sağlık kontrolünden geçiriyor, besliyor. Bu ekibe, çoğunluğu ilçede yerleşik yaşayan yabancılardan oluşan 40 gönüllü hayvansever de yardımcı oluyor. Her gün bir grup gönüllü barınağa gelerek buradaki görevlilere yardım ediyor. 260'ı yetişkin olmak üzere 340 köpeğin bulunduğu barınakta, kısırlaştırma, bakım, tedavi ve aşılama hizmeti veriliyor.
Kaş Hayvan Dostları Derneği'nin parasal katkı sağladığı barınakta, personel giderleri dışında hayvanların bakımı için aylık ortalama 6 bin lira harcama yapılıyor. Merkezde, ameliyat malzemeleri alınması halinde komşu ilçelerden getirilen hayvanlar için de kısırlaştırma hizmeti veriliyor. Pek çok il ve ilçe merkezinde köpekler çöplerde yiyecek ararken, Kaş Belediyesi Köpek Barınağı ve Bakımevi'nin depolarında süt ve her türlü mama yığını köpekleri bekliyor.
KEDİ VE KÖPEKLER KISIRLAŞTIRILIYOR
Barınak hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Didem Sahar, Kaş Belediyesi olarak sokaktan aldıkları başıboş kedi ve köpekleri kısırlaştırdıklarını, halk sağlığı adına zararsız hale getirdiklerini söyledi. Hayvanların aşılarının yapıldığını vurgulayan Sahar, "Hayvanlara iç ve dış parazit müdahalesi yapıyoruz. Kedileri tekrar aldığımız yere bırakıyoruz. Evinde kedi ve köpek besleyenler, bu hayvanları bize getirdiklerinde ücretsiz kısırlaştırma hizmeti veriyoruz. Böylelikle sokakta daha fazla başıboş kedi köpek dolaşmasını engelliyoruz" dedi.
BATI ANTALYA'NIN TEK HAYVAN BARINAĞI
Kaş Belediye Başkanı CHP'li Abdullah Gültekin ise Batı Antalya'nın tek hayvan barınağının Kaş'ta bulunduğunu söyledi. Kaş'ta doğaya verilen değerin yanında ciddi bir hayvan sevgisinin de olduğunu vurgulayan Gültekin, "Hayvansever dostluğumuzu göstermek anlamında hayvan barınağı yaptık. Hayvanlara her türlü bakım ve sağlık hizmeti veriliyor. Hayvanseverlerin de çok ciddi katkısı var. Müşterek bir hizmet veriyoruz. Bu konuda örnek olduğumuzu düşünüyorum. Merkezde 260 köpek bulunuyor. Bu köpekler yaş grupları, hırçınlık durumları göz önüne alınarak kafeslerde besleniyor" diye konuştu.