İZMİR, () - İZMİR'in Karşiyaka İlçesi'nde Belediye, kentin farklı noktalarına 'mama dönüşüm' makineleri koydu. İzmir'de ilk kez uygulanan özel sisteme göre, bir hazneye su dökülüp diğer yuvaya da pet şişe atılırsa, sokaklradki 'can dostlar' su ve mamaya kavuşacak. Bu sayede pet şişeler için de dönüşüm imkânı sağlanacak.
Bir hayvansever tarafından tasarımı gerçekleştirilen ve Türkiye'de birkaç belediye tarafından kullanılan 'mama dönüşüm' makineleri, İzmir'de ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından uygulamaya alındı. 'Pugedon' adı verilen makinelerden 4 tane alan belediye, ilk ikisini Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı yanı ve Tersane Kafe'nin karşısına yerleştirdi. Diğer ikisinin de birkaç gün içinde yerlerine konacağı ve kısa sürede sayının artırılacağı belirtildi.
Oluşturulan sisteme göre; hayvanseverler, güneş enerjisi ile çalışan Pugedon'un bir gözünden pet şişedeki suyu boşaltacak. Bu işlem sonrasında sokak hayvanları için hazırlanan su haznesine su dökülecek. Her boş pet şişenin, dönüşüm haznesine atılması ile birlikte de mama yuvasına 4 gram mama dökülecek. Sokak hayvanları bu sayede otomatik olarak hem su hem de mama imkanına kavuşacak. Aynı zamanda pet şişeler için geri dönüşüm elde edilecek. Sistemin denetimi ve bakımı yerel hayvan koruma görevlileri ve Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından sağlanacak.
Sokak hayvanlarını her zaman koruduklarını ve sahip çıktıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, "Her zaman can dostlarımızın yanındayız. Onların da yaşama hakları olduğunu hiçbirimiz unutmamalıyız. İzmir'de ilk kez kurulan bu sistemle, sahipsiz hayvanlarımız hem su içme hem de mama elde etme imkanına kavuşacak. Hayvan severlerimizin duyarlılığı sayesinde, açlık çeken bir can dostumuzun kalmayacağını düşünüyorum. Otomatik su ve mama makinesinin sayısını da ilerleyen süreçte artıracağız" dedi.

FOTOĞRAFLI