ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim elemanı Gökhan Bayram, üzerinde 3 yıldır çalıştığı 'Siyasette Hitabet' adlı kitabının tanıtımını yaptı. Bayram, "Siyasetin üslubuna bir katkı sunmak amacıyla, 'daha nezih konuşulsun' diye, siyasetçiler kendilerini daha iyi anlatsınlar diye bu kitabı hazırladım" dedi.
ÇOMÜ öğretim elemanı Gökhan Bayram, siyasette hitabet dilinin nasıl olması gerektiği konusunda 3 yıl önce çalışmaya başladı. Böyle bir çalışma için 100'ün üzerinde kitap okudu. Bununla ilgili tezleri, makaleleri, dergileri, yayınları inceledi. Yüzlerce saat 'Türk  ve yabancı siyasetçiler nasıl konuşuyor' bunları tek tek inceledi. Türkiye'nin önemli siyasetçileriyle röportajlar yaptı. Hitabet konusundaki deneyimlerini siyasetle bütünleştirerek, siyasetle uğraşan veya siyasete girmeyi düşünenlerin faydalanacağı 'Siyasette Hitabet' adlı 263 sayfalık kitap yazdı. Bayram, Akol Hotel'de, basın toplantısıyla tanıtımını yaptığı 2 bin basılan kitabın Çanakkale'deki kitapçılardan veya www.siyasettehitabet.com isimli internet sitesinden 20 TL karşılığında alınabileceğini söyledi.
'SİYASETÇİNİN BAŞUCU KİTABI OLSUN İSTEDİM'
Öğretim elamanı Gökhan Bayram, yapılan araştırmaların siyasetçilerin konuşmasının seçmen üzerinde çok etkili olduğunu belirtip, "Bizim siyasetimizde kemik oyların haricinde bir de yüzer oylar, kararsız oylar var. Bu oylar üzerinde en fazla etki kuran da yine bir adayın konuşmasının olduğu görülmekte. Türkiye'de geçmişte ve bugün insanlarımız iyi konuşan siyasetçileri ödüllendiriyor. Ancak siyasetçiler konuşmaya yeterli önemi vermiyor ve hatta ne acı ki siyasetçiler çok iyi konuştuğunu düşünüyor. Bu kötü gidişle ilgili de maalesef bir çabaları, bir çalışmaları yok. Bununla birlikte baktığımız zaman bugün konuşmaya ilişkin bir kitap, okul, eğitim yok. İşte bu yokluklar içerisinde ben siyasetçilerimiz daha iyi konuşabilsinler, dertlerini daha iyi anlatabilsinler diye bir çalışma yaptım. Bu görmüş olduğunuz kitap siyasi hitabete ilişkin Türkiye'deki ilk ve tek kitaptır. Bu kitap önümüzdeki süreçte yerel seçimlere girecek olanlara, siyasi partilerde bir şekilde faaliyet gösterenlere veya topluluk önünde konuşmak isteyenlere yönelik bir başucu kitabı olma niteliğindedir" dedi.
'DAHA NEZİH KONUŞULSUN DİYE YAZDIM'
Kitapta, Türk ve dünya siyasetçilerinden yüzlerce örnekle siyasetçinin nasıl konuşması gerektiğini anlattığını belirten Bayram, şunları söyledi:
"İyi bir hatip olabilmek için pratik önerilerde bulundum. Bir kişi ne yemeli, ne içmeli, nasıl davranmalı, nelere dikkat etmeli, konuşmaya çıkmadan önce ne yapmalı, kürsüde, sahnede nasıl davranmalı bunları paylaştım. Burada hitabetle ilgili, pratik bilgiler, püf noktalar ve önemli teoriler var. Bir siyasetçinin bu kitabı muhakkak edinmesini arzu ediyorum. Bir siyasetçi bu kitabı alırsa konuşacağı konuyu nasıl araştıracağını, konuşmasını nasıl etkili yazacağını, nefesini, sesini nasıl daha iyi bir hale getireceğini, dış görünüşünü nasıl güzelleştireceğini, konuşmasını nasıl prova edeceğini öğrenecek. Bu kitap topluluk önünde konuşanlara konuşma korkusunu nasıl yeneceğini, heyecanını nasıl gidereceğini, kürsüde sahnede insanların önünde nasıl bir ses tonuyla konuşacağını, nasıl hareketler yapacağını anlatıyor. Dinleyenlere nasıl davranacağını ifade ediyor. Daha nezih konuşulsun, insanlar kendilerini daha iyi anlatsınlar diye bu çabanın içine girdim. Diliyorum ki Türk siyasetinde lezzetli konuşmalara tanıklık ederiz."