SİVAS'ın Kangal İlçesi'nde başta egzama, mantar ve sedef olmak üzere çeşitli cilt hastalıkları ile yaraların iyileştirilmesinde kullanılan 'doktor' olarak nitelendirilen 'Garra Rufa' cinsi balıkların' güzellik merkezlerinde de kullanılması yaygınlaştı. Günümüzde Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde de güzellik ve sağlık merkezlerinde de sık kullanılan balıklar, İzmit kent merkezinde açılan bir SPA merkezinde el ve ayaklardaki istenmeyen deri ve kabukları temizleyip aynı zamanda 'masaj yapıyor.' 
Yurt dışına çıkarılmaları yasak olmasına rağmen kaçırılarak bazı ülkelerde yetiştirilmeye başlanan ve 'mucize balık'  olarak adlandırılan doktor balıklar artık İzmit'te el ve ayaklarda bulunan ölü derileri temizleyerek bakım yapacak. Boyutları 3- 8 santim arasında değişen ve dişleri olmayan balıklar aynı zamanda ağızlarından salgıladıkları 'Ditranol' adlı madde ile ciltteki yaraları kapatıcı özelliğe sahip. Halk arasında 'Doktor balıklar' olarak bilinen 'Garra Rufa' cinsi balıklar insan vucudundaki ölü ve gevşek deriyi emerek besleniyor. Bulunduğu akvaryumlara el ve ayaklar sokulduğu zaman üşüşen balıklar sedef, mantar, egzama irinli sivilceler ve çeşitli cilt dokusundaki yaraları iyileştiriyor. İşletme sahibi Yalçın Gözler, şöyle dedi:
"Doktor balık'ı İzmit e getirdik. Bunlar; yaklaşık 1000 yıldır tedavi amaçlı kullanılıyor. Ölü deriyi temizleyip, tedavisi olmayan sedef gibi bir çok hastalıkta tedavi amaçlı kullanıyor. Akvaryumda 60 balık bulunuyor. Buraya gelen hastalarımız önce özel şampuan ile ayak ve ellerini yıkıyor. Daha sonra da balıkların bulunduğu akvaryumlara el ve ayaklarını sokuyor. Bir seans 25 dakika sürüyor. Deri hastalığının türüne göre seans sayısı arttırılıyor."
Ayaklarında mantar olduğu için doktor balıklara geldiğini söyleyen Nagihan Öz ise, "Sivas'a gitmeyi düşünüyordum. İzmit'te de böyle bir yer açıldığını duyunca buraya geldim" dedi.

EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)