Gökhan CEYLAN/SİVAS, () - SİVAS'ta Özgür-Der üyeleri ile Sivas olayları sanıklarının yakınları kent meydanında açıklama yaparak, kendi yakınlarının da son yasa kapsamında tahliye edilmesini ve yargılamanın yeniden yapılmasını istedi.
Kent meydanında Özgür- Der tarafından 75 kişinin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Özgür- Der Sivas Temsilciliği Sözcüsü Sinan Ceran'ın okuduğu basın açıklamasında 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Sivas Olayları'nın Ergenekon'un güçlü olduğu, Cumhurbaşkanı'nın zehirlendiği bir çok katliamın yapıldığı bir yılda olduğu belirtildi. Açıklamada "O dönem Alevi-Sünni meselesi tekrar kaşınmıştır. Yapı o kadar güçlüydü ki 4 yıl sonra 28 Şubat darbesi gerçekleştirilecekti. Bu darbenin ilk mağdurları Sivas davasından içeride tutulan Sivaslılar oldu. En fazla 17 yılla yargılanan insanlar ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırıldı" denildi.
Sanık avukatları adına ise ömür boyu hapse mahkum Cafer Tayyar Soykök'ün oğlu Mehmet Soykök açıklama yaptı. Soykök, 21 yıl önce 28 Şubat darbecilerinin kurduğu bir tezgahın Sivas halkına mal edildiğini iddia ederek, PKK'lıların da dahil olduğu olaylarda Sivas halkının kurban seçildiğini iddia etti. Yargılamanın şeklinin yıllar içerisinde değiştiğini ve cezaların artırıldığını ileri süren Soykök, "Şimdi Ergenekon ve 28 Şubat darbecilerinin bir bir tahliye olması ve Tuncay Özkan'ın çıkınca kızına sarılıp, 'Tutuklandığımda kızım 15 yaşındaydı, şimdi 21 yaşında. Ömrümüzden 6 yıl çaldınız' sözleri bizleri derinden yaralamıştır. Ben babam zorla alınıp götürüldüğünde 16 yaşındaydım şimdi ise 37 yaşındayım. 5 yaşında olan kardeşim şimdi 26 yaşında. Bizim babalarımızın ömründen çalınan yılların hesabını kim verecek. Bu insanlar şu an tutuklu hükmünde. Türkiye tarihinde 231 yıldır tutuklu insan var mı. Adil olun, Sivas mazlumlarını serbest bırakın" dedi.
Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla davanın yeniden Sivas'a gönderildiğini belirten aileler o dönemin yetkililerinin ifadelerinin tekrar alınarak yeniden yargılama yapılmasını istediklerini dile getirdi.

GC(EA/ESM) (FOTOĞRAFLI)