BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü Diyarbakır'daki katılacağı toplu nikah törenine, İbrahim Tatlıses ile birlikte Kürt sanatçı Şivan Perwer de gelecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki görüşeceği Kuzey Irak Bölgesel Kurt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'a gelecek olan Şivan Perwer'in 37 yıllık vatan hasreti son bulacak. 1976 yılında Suriye üzerinden Avrupa'ya giden ve yasal sıkıntılar nedeniyle Türkiye'ye 37 yıldır gelemeyen Şivan Perwer, Mart 2011'de TRT'nin Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te kendisi ile ilgili yapılan belgeselde Türkiye'ye neden gelmediğini de açıklamıştı. Şivan Perwer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın samimi olduğunu ve içlerinin temiz olduğuna inandığını söylemişti.
Şivan Perwer, Türkiye’ye ne zaman döneceğine ilişkin de "Hükümet 'Gel kırmızı çizgi yok’ diyor ama başka bir kırmızı çizgi daha var. İki kırmızı çizgi var. Türklerin ve Kürtlerin kırmızı çizgiler var. Kürtler; ’Bizim gibi hareket etmezsen kırmızı çizgimiz var’ önünde diyor, Türkler de sorunun çözümü için Kürtleri muhatap almadığı için sıkıntı yaratıyor. O da büyük sıkıntıdır. Bu iki kırmızı çizgi yüzünden buradayım" demişti.
AÇLIK GREVLERİNE DESTEK VERMİŞTİ
Mesut Barzani ile gelecek Şivan Perwer, çözüm süreci öncesinde Türkiye'deki cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek vermek için Erbil'de açlık grevine başlamıştı. Şivan Perwer, uzun süredir Kuzey Irak'ta kalıyordu.
ŞİVAN PERWER KİMDİR?
Şivan Perwer, 23 Aralık 1955'te Şanlıurfa'da dünyaya geldi. 17 yaşındayken, aralarında, İbrahim Tatlıses, Seyfeddin Sucu ve İsmail Badilli'nin da bulunduğu, bir okul gecesinde ilk konserini verdi. Gazi Üniversitesi matematik bölümünü kazanan Şivan Perwer, 1975 yılında Ankara Güney Parkı'nda ilk konserini verdi.
Şivan Perwer, 1976 yılının Haziran ayında Suriye'ye oradan da Almanya'ya gitti. Almanca öğrenen Şivan Perwer, çıkardığı albümlerle sadece Türkiye'de değil, Suriye, İran ve Irak'taki Kürtler arasında büyük ilgi gördü.