Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ta, kömür ocaklarının elektriklerinin kesilinmesi üzerine aralarında maden ocağı işletmecilerinin de bir grup maden ocağı işçisi, Cizre karayolu kenarında çadır kurarak oturma eylemi başlattı.
Kömür ocaklarında elektriklerin kesilmesini protesto etmek amacıyla bir grup işçi, Cizre karayolunun 10'uncu kilometrede, çadır kurarak oturma eylemi başlattı. 'Şırnak halkının tek geçim kaynağı olan kömür ocakları kapatılmasın', 'Ben de babamın kömür ocaklarında kaçak çalışıp ölmesini istemiyorum. O zaman iş ver', ve 'Sosyal devlet istihdam sağlar' yazılı pankartların asıldığı çadırda oturan işçiler, ocaklar açılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. İşçilerden Ömer Cavlak, kömürden başka geçim kaynaklarının olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Biz ekmeğimizin peşindeyiz. 1990'dan beri buranın geçim kaynağı kömürdür. Kömürden başka hiçbir çaremiz yok. Geçimimiz sadece kömürden geliyor. Memurdan, işçiye kadar, bakkala kadar tutun da herkes faydalanıyor. Buradaki isteğimiz 30 yıldan beri çalıştığımız gibi istiyoruz. Ölüm Allah'ın emridir, mutlaka bir gün öleceğiz. Biz hiçbir suretle kömür madenlerimiz serbest oluncaya kadar kalkmayacağız."
İşçilerden Ahmet Taşar da, kömür ocaklarımızın elektriğinin kesilmesi nedeniyle çalışamaz duruma geldiklerini ifade ederek, "Ekmek, eski sisteme göre çalışmak istiyoruz. Biz kim ölürse davacı değiliz, herkes kendine çalışıyor" diye konuştu.
Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Feyzullah Artuç da, "Madem ki sosyal devlettir, AB'ye girmeye çalışılıyor. Bu insanlara bir iş bulun, kim istemez ki sigortalı çalışsın. İmkan sağlayın, fabrikalar açılsın, hayvancılık müsaittir, bunun alt yapısını oluşturun. Kimse gidip kömür ocaklarında çalışmaz" diye konuştu.
Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Taybet Artuç ise oğlunun okulu bitirdiğini, ocaklar dışında çalışacak bir iş olmadığını söyledi. 7-8 çocuğu olduğunu ifade eden Artuç, "Kim kendi çocuğunun cenezesi gelsin ister ki? Eğer fabrika olsa, çocuklarım orada çalışırdı" diye konuştu.
Çadırı ziyaret eden Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, her zaman maden işçilerinin yanında olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bugün biz de bu işçi kardeşlerimizin yanındayız. Soma'da meydana gelen olayın ardından Şırnak Valiliği teknik denetimleri başlattı. Bu arkadaşlarımız da çok zor koşullarda üretmelerine rağmen maalesef böyle bir sorunla karşı karşıyadır. Bu sadece burada oturanların değil, Şırnak'taki 70 bin kişinin sorunudur. Bu Şırnak'ın bacasız fabrikasıdır. Şırnak'ın genelini ilgilendiren bir sorun. Buna hepimiz ortak bir çözüm bulmamız lazım. Sayın valimizle, sayın belediye başkanımızla, sayın Baro Başkanımızla bu sorunu çözeceğiz. Şimdi buradaki işçi arkadaşımız hiç kimse bundan şüphesi olmasın, İstanbul, Muğla'dan kimse gelmeyecek. Burada Şırnaklı kardeşlerimizi çalıştığı sürece, başka bir yerden böyle bir alternatif, arayış olursa, biz son dakikasına kadar bunun karşısında duracağız. Zonguldak'ta da bu işlerin teknik denetimi yapılıyor. İnşallah bu hayıra vesile olur. Bu kardeşlerimizin daha sağlıklı, daha güzel çalışacaklar. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu sektörün çalıştığı Soma, Zunguldak'daki teknik şeyleri alıp çalışarak, hayatlarına devam ettirsin. Çok riskli bir ortamda hem çalışıp, hem ölmesin. Buna çaba sarf edeceğiz."

FOTOĞRAFLI