ŞIRNAK Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Haluk Aybar, yaptıkları ölçümlerde Şırnak'ta hava kirliliğinin belirlenen sınırları aşarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin havası en kirli il olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Haluk Aybar, il merkezinde bulunan tam otomatik hava kalite ölçüm istasyonundan aldıkları verilerek göre, özelikle kükürtdioksit parametrelerinin uyarı eşiğinin üzerinde seyrettiğinin ortaya çıktığını söyledi. Aybar, özellikle kalorifer ve sobalı ısıtmanın başladığı Kasım ayı ile birlikte Aralık ve Ocak ayının çeşitli günlerinde saatlik karbondioksit değerlerinin 3 ve üst sınır olan 4'üncü seviye uyarı eşiğini aştığını kaydetti.
Şırnak'ta hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Aybar, soba ve kaloriferlerin yakılmasında gerekli özenin gösterilmesini istedi. Aybar, kaçak ve torbasız kömür alınmamasını isteyerek, kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin kullanılması gerektiğini kaydetti. Aybar, "Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, yanık yağ, tezek gibi malzemelerinin yakılmamasını istiyoruz, Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmaması gerekir. Kış sezonu boyunca baca temizlikleri yaptırılmalı. Yanmanın daha iyi olması açısından aşırı miktarda kömür ve odun kullanılmaması gerekir" dedi.