BAYBURT Şehit Aileleri Dayanışma Derneği (ŞADDER) Başkanı Haluk Akkoyunlu, Şırnak Valisi Hasan İpek hakkında suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Caddesi'ndeki ŞADDER merkezinde dernek yöneticileri ile birlikte basın açıklaması yapan Başkan Akkoyunlu, Şırnak Valisi Hasan İpek’in 3 gün önce makamında yaptığı açıklamalarda suç işlediğini belirterek şunları söyledi:
"Vali İpek, 2 Haziran 2014 tarihinde makamında yapmış olduğu basın açıklamasında, 'Çözüm sürecini bu aşamaya getiren Başbakanımız Tayyip Erdoğan’ı ve bu konuda ciddi gayretleri olan Abdullah Öcalan’ı takdirle karşıladığımı belirtmek isterim' diyerek TCK’nun 215. maddesine göre, suçu ve suçluyu alenen övmek ve TCK’nun 309. maddesine  muhalefet ederek Anayasayı ihlal etmek suretiyle suç işlemiştir. Şırnak Valisi Hasan İpek hakkında, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz. Burada zulüm alkışlanmış, zalim övülmüştür. İmralı canisi kutsanmaya başlanmıştır. Sayın Şırnak Valisi’nin bu talihsiz açıklaması bizleri hayal kırıklığına uğratmış, bir o kadar da yaralamıştır. Halen görevde kalması ise canımızı iyice acıtmaktadır. Şırnak Valisi’nin bu açıklaması usul yönünden hatalıdır ve esasta da suç teşkil eder. Usul yönünde hatalıdır, çünkü bir Vali, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanını takdir edemez. Böyle bir yetkisi yoktur. Haddi de değildir. Ancak teşekkürlerini arz edebilir. Esasta suç işlenmiştir, çünkü Abdullah Öcalan suçlu olduğu için cezaevindedir. Suçu ve suçluyu övmek ise, TCK’nun 215 maddesine göre suç teşkil eder."
Akkoyunlu, şehit aileleri olarak Şırnak Valisi’ne yaptığı açıklama ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile terörist başını aynı kefeye koyduğunun farkında olup olmadığını sorarken "Sayın Şırnak Valisi Öcalan’ı, bizim yavrularımızı öldürdüğü için mi takdir ettiniz?" dedi.
Açıklamasının son bölümünde Vali İpek’in bulunduğu makamda kimi temsil ettiğini soran Akkoyunlu, "Sayın Şırnak Valisi bu devlet sizi oraya Öcalan’ı takdir edesiniz diye  göndermedi. 30 yıldır bu ülkeye kan kusturan bir caniyi kutsayın diye göndermedi. Aksine Öcalan’ın ve yandaşlarının gerçek kimliklerini ortaya koysanız diye gönderdi” dedi.
Başkan Akkoyunlu' nun açıklaması sonrasında konuşan şehit Bülent Altınsoy'un annesi ve dernek yönetim kurulu üyesi Hamiyet Altınsoy da, oğlunun 1993 yılında Hakkari’de  teröristlerle girdiği çatışmada şehit edildiğini hatırlattı, "Vali İpek açıklamayla bizleri  derinden üzdü. Hakkımızı helal etmiyoruz" dedi. ŞADDER Başkanı Akkoyunlu, daha sonra dernek üyeleri ile birlikte Bayburt Adliyesi'nde giderek, Şırnak Valisi Hasan İpek hakkında suç duyurusu dilekçesini verdi. 

HY(TM/İD) (FOTOĞRAFLI)