ŞIRNAK Valisi Hasan İpek, Yardımcısı Turgay İlhan, Silopi Kaymakamı Suat Demirci, Manisa, Şanlıurfa ve Şırnak AFAD İl Müdürleri ile birlikte Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçerek, İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda Dohuk Valisi Farhad Atrushi ile mülteciler konusunu görüştü.
Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Zaho kentine bağlı ve Habur Gümrük Kapısı'nın karşı tarafında bulunan Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda yapılan görüşmeye, Şırnak Valisi Hasan İpek, Vali Yardımcısı Turgay İlhan, Silopi Kaymakamı Suat Demirci, Manisa, Şanlıurfa ve Şırnak AFAD il müdürleri, Duhok Valisi Farhat Atrushi ile Kürt Bölgesel Yönetimi'nden bazı yetkililer katıldı.
Vali Farhad Atrushi, halen Duhok ile Şırnak arasındaki bölgede 7 bin kişinin bulunduğunu ve Duhok'ta da mülteci sayısının toplam 700 bin kişi olduğunu söyledi. Vali Atrushi, IŞİD'in Şengal'deki saldırılarını hiç bir din ve inançta yer almadığını belirterek, "Kendi halinde, işinde- gücünde olan köylüler ve çocuklar öldürülüyor. Bu yapılanlar kabul edilemez" dedi.
Şırnak Vali Hasan İpek de, Türkiye'nin insani yardımlar konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatırken Kızılay ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın gönderdiği 2 TIR'dan oluşan yardım malzemesini Duhok Valisi Atrushi'ye teslim etti. Vali İpek, mültecilere Türkiye tarafından yardım edileceğini, Türkmenler için oluşturulacak 20 bin kişilik kamp haricinde Duhok Valiliği tarafından oluşturulacak kampın da AFAD ve Kızılay tarafından yönetileceğini söyledi.
Son gelişmeler üzerine Türkiye'deki yardım ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yardım etmesi gerektiğini, sadece Duhok'ta 700 bin kişinin gıda ve su ihtiyacı olduğunu ifade eden Vali İpek, Türkiye'de bulunan tüm yardım kuruluşlarına acil çağrıda bulunarak, şöyle dedi:
"Öncelikle Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin savaşta olmasına rağmen, bu kadar insanı bölgelerinde tutukları için teşekkür ediyorum. Duhok'un sadece kendi sınırları içerisinde yerinden edilmiş 700 bin insanı var. Sınırda ise, 7 bine yakın insan var. Bugün burada bu insanların nasıl misafir edilmesi gerektiği ve gelen yardımların nasıl koordine edileceği ile ilgili bir toplantı yaptık. Bugüne kadar Türkiye olarak Irak'a 103 TIR'lık yardım gönderdik. Bunların 31 TIR'ını Duhok Valiliği'ne gönderdik. Bugün de 2 TIR'lık gıda ve ihtiyaç malzemesini beraberimizde getirdik. Bundan sonra da bu yardımlarımız devam edecek."
Vali İpek gazetecilerin olaylar nedeniyle Türkiye ve Irak arasındaki ticaretin ne derece etkilendiği sorusuna, olaylar nedeniyle karşılıklı ticarette yüzde 50 oranında düşüş yaşandığı yanıtını vererek, bunu aşmak için Duhok Valiliği ile görüşme yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Görüşme sonunda Duhok Valisi Atrushi, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladığını ifade eden Vali İpek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve Türkiye'nin birlikte çok daha iyi adımlar atacağına inandığını kaydetti.

FOTOĞRAFLI