Ezgi ÇAPA / İstanbul, () - BALKAN ülkelerinden, ellerinde bir bavul, bir sandıkla Türkiye'ye göç edenlerin ülkeye varışları, Sirkeci Garı'nda temsili olarak canlandırıldı. Rumeli göçünün son duraklarından biri olan Sirkeci Garı'nın içinde düzenlenen tiyatro gösterisiyle acı anılar tazelenirken, dışarıdan Balkanlardan Türkiye'ye taşınan Balkan ezgileri ve dansları vardı.

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından 5'incisi düzenlenen “Bir Kofer (bavul) Bir Sandık' etkinliği, Balkan göçlerinin son duraklarından biri olan Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi. Yıllar önce Balkan ülkelerinden ellerinde bir bavul, bir sandıkla Türkiye’ye göç edenlerin ülkeye varışları temsili olarak canlandırıldı. Sirkeci Garı'nın artık kullanılmayan raylarında, bu kez Rumeli'den anavatana ulaşan göçmen kafilesini taşıyan bir tren hareket etti. Amatör sanatçıların canlandırdığı skeçte, ellerinde bavul ve sandıklarla Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Kosovalıların Türkiye'ye ulaşmaları canlandırıldı. Oyun sırasında oyuncuların omuzlarında taşınan bir cenaze ise izleyenleri gözyaşlarına boğdu.

SİRKECİ GARI RUMELİ EZGİLERİ İLE COŞTU

Sirkeci Garı içerisinde düzenlenen etkinlikler devam ederken, dışarıda da Rumeli'den Anadolu'ya ulaşan Rumeli ezgileri ve dansları vardı. Mehter takımının gösterisiyle başlayan etkinlikle,r Rumeli yöresinden danslarla devam etti. Folklor ekiplerinin gösterilerine, izleyenler de alkışlarla ve dans ederek eşlik etti. Gösterilere büyük ilgi gösteren turistler de ellerinde telefon ve kameralarla Rumeli'den Anadolu'ya taşınan dansları kaydetti. Gar önünde açılan standlarda da konuklara yöresel yemekler ikram edildi. Balkanlara özgü köfte, turşu ve tatlı standlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Yöresel kıyafetlerin de tanıtıldığı etkinlikler kapsamında, gar içerisinde Prizren ve göç fotoğrafları sergisi açıldı.

ETKİNLİĞE KOSOVA BAŞBAKAN YARDIMCISI TAHİRİ DE KATILDI

'Bir Kofer, Bir Bavul' etkinliğine katılan Kosova Başbakan Yardımcısı Editha Tahiri, Türkiye'nin kendileri için yaptıklarını hiçbir zaman unutmadıklarını belirterek, Kosova devleti adına saygı ve selamlarını iletti. Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın da katıldığı etkinlikte, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kosova milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu, sanatçılar Ediz Hun, Arif Şentürk ve Metin Şentürk ile çok sayıda vatandaş da hazır bulundu.

"GÖZLERİM DOLDU"

Etkinliği izleyen sanatçı Ediz Hun, oyunu izlerken gözlerinin dolduğunu söyleyerek, Yakın dönemde oradaki Müslümanlar çok büyük acılar yaşadı. Bu üzüntüler hiçbir şekilde ayrımı kuvvetlendirmemeli, din, dil, ırk ayrımı yapmadan kaynaşmayı sağlamalı diye konuştu. Kosovalı bir ailenin çocuğu olduğunu belirten sanatçı Metin Şentürk ise, Geçmişte bizim de analarımız, babalarımız orada tüm hatıralarını, dostlarını, anılarını bırakarak buraya geldiler. Yeni kurulan bir yaşam için buraya geldiler. Bunları hatırlamak ve hatırlatmak lazım diye konuştu.