Faik KAPTAN-Hüseyin ASLIYÜCE/ İSTANBUL,() CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi nedeniyle sınır kapılarında oy verme işlemine bugün saat 08.00’de başlandı. Oyların kullanılacağı sınır kapılarından biri olan Atatürk Havalimanı’nda da geliş ve gidiş katlarında hazırlanan oy verme bölgelerine 6'şar sandık konuldu.
Türk siyasi tarihinde ilk kez yapılan halkın seçtiği adayın Cumhurbaşkanı olacağı seçimde ilk oyu Dış Hatlar terminali gidiş katında 1 numaralı seçim sandığında 15 yıldır yurt dışında yaşayan Ahmet Atay kullandı. Atay oyunu kullandıktan sonra gazetecilere,   “Cumhurbaşkanlığı seçimi için herkes gibi ben de ilk kez oyumu kullandım. İnşallah hayırlı olur. En başta başkanlık sistemine karşıyım. Toplumu kucaklayan, birleştiren ülkemizi yurt dışında seviyeli bir şekilde temsil eden bir Cumhurbaşkanı istiyorum. 15 yıldır önce Hollanda şimdi de Singapur’da yaşıyorum. Tatil için geldim” dedi.

SADECE KAYITLILAR.
Yeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında yaşayan ve seçmen kütüğüne kayıtlı olup da seçim tarihinde Türkiye’de olan seçmenler, Türkiye’ye geliş ve gidişlerinde yurt içindeki gümrük kapılarında oy kullanabilecekler. Bu seçmenler için ilk oy kullanma bugün saat 08.00’de başladı.  Oylama 10 Ağustos Pazar günü akşamına kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı’nın yeterli oy bulunup seçilememesi halinde ise ikinci oylama 17 Ağustos 2014 Pazar günü ile 24 Ağustos 2014 Pazar günleri arasında yapılacak.
Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri nezaretinde işletici firma TAV tarafından hazırlanan Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminali gidiş ve geliş katlarındaki seçim bölgelerine, 6'şar oy verme sandığı konuldu. Gidiş katında pasaport kontrolü öncesi, geliş katında da pasaport kontrolü sonrası olan bu bölgelerde seçmenler oylarını belirlenen tarih içinde istedikleri zaman kullanabilecekler.
THY’YE BÜYÜK GÖREV
THY yetkililerinden alınan bilgiye göre, yurt dışındaki vatandaşların oylarını kullandıkları son gün olan 10 Ağustos günü Türkiye’den iki adet kargo uçağı kalkacak ve daha önce belirlenen bölgelerdeki seçim torbalarını toplayıp doğrudan Ankara’ya getirecek.
Avrupa dışındaki diğer ülkelerden gelecek torbalar ise tarifeli seferlerle süreç içinde İstanbul’da toplanacak. Bu torbalar uçağa 4 partinin temsilcisi ve Yüksek Seçim Kurulu’nun görevli elemanları eşliğinde alınacak. Torbalar uçağın kargo bölümünde değil, görevlilerin göz temasının kesilmediği uçağın kabin içinde getirilecek. Görevliler ve torbalar uçağın en arka koltuğunda torbaların yanında oturacak.
İstanbul’da toplanan bu torbalar da son gün özel kurye kamyonlarıyla yapılacak bir konvoyla güvenlik elemanlarının beraberinde Ankara’ya götürülecek. İstanbul’da biriken bu torbaların karayolu ile götürülmesinin nedeni olarak da torbaların havalimanları arasında birkaç kez elden geçmesinin sakıncaları olabileceği düşüncesiyle yapıldığı öğrenildi.
SINIR KAPILARI.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabilecekleri sınır kapıları ise şöyle:

"Gürbulak Karayolu, Türkgözü Karayolu, Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Pazarkule Karayolu, Esendere Karayolu, Dilucu Karayolu, Dereköy Karayolu, Habur Karayolu, Kapıköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Eskişehir Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Askeri Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Havalimanı, Kaş Limanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, İskenderun Limanı, Karaköy Limanı, İzmir Limanı, Aliağa Limanı, Çeşme Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı, Fethiye Limanı, Marmaris Limanı, Bodrum Limanı ve Samsun Limanı gümrük kapıları."

(FOTOĞRAF)