Sefer TALAY/BURHANİYE (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Burhaniye İlçesi'nde 79 yaşında yaşamını yitiren 'Erdo Vatan' adıyla tanınan sinema oyuncusu Erdoğan Vatansever, gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye, sanat camiasından kimsenin katılmaması dikkati çekti.
Yıllarca ABD'de sinema oyunculuğu yapan ve Türkiye'de çok sayıda filmde rol alan Erdoğan Vatansever, geçen salı gecesi İskele Mahallesi'ndeki evinde, bir süredir tedavi gördüğü, pankreas kanserinden yaşamını yitirdi. İki aydır tedavi gördüğü Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi'nden 6 gün önce, 10 yaşındaki kızı Doğa Vatansever ile yaşadığı Burhaniye'deki evine dönen Erdoğan Vatansever için bugün öğlende Burhaniye Koca Cami'de cenaze töreni düzenlendi. Sanat camiasından kimsenin katılmadığı cenazede, kızı Seval Algan ile damadı Cemal Algan ve torunları Serhan ile Cihan Algan saf tuttu. Cenazede, sanatçının yakınlarının yanı sıra Burhaniye'deki komşuları ve dostları hazır bulundu.
Yaklaşık 20 yıldır Burhaniye'de yaşayan usta oyuncu Vatansever'in yakın dostu kültür tarihi araştırmacısı Erdoğan Gazioğlu, "Erdoğan ağabey hem ulusal hem uluslararası bir değere sahip, kültürel ve sosyal altyapısı olan değerli bir aktördü. Her şeyden önce sinema dünyası çok önemli bir ismini kaybetti. Biz kendisini çok severdik. Mekanı cennet olsun" dedi.
Damadı Cemal Algan da "Babamın en büyük hayali Agatha Christie'yi projelendirmekti. Fakat gözleri açık gitti. Bunu yapamadı. Daha doğrusu, elindeki imkanlar varken gerekli mercilere başvurmasına rağmen bunu hayata geçiremedi. İçinde ukde kalmıştır herhalde. Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti. Çünkü üniversiteliydi. Tiyatro ve sinemanın üniversitesinden mezun olmuştu" diye konuştu.
Kılınan namazın ardından Vatansever'in bir süre omuzlarda taşınan cenazesi Geriş Mezarlığı'na götürülüp, gözyaşlarıyla toprağa verildi.

ST(AÖ/ESM) (FOTOGRAFLI)
--- KUTU ---

Erdoğan Vatansever kimdir?

DÜNYA sinemasının merkezi sayılan Universal Stüdyoları'nda eğitim görüp, Mickey Rooney ve Alfred Hitckcok'un verdiği derslere katılan Erdoğan Vatansever, Türkiye'ye döndükten sonra da boş durmayıp, sinema ve televizyon alanındaki çalışmalarını sürdürdü. Senaryolar yazan, aynı zamanda caz müzik sanatçısı olan Vatansever, Burhaniye ve Ayvalık'ta açtığı sinema ve oyunculuk atölyesinde geleceğin sinema oyuncularını yetiştirip, Belediye Gençlik Merkezi'nde diksiyon ve drama dersleri veriyordu. Sinemaya 1966 yılında, Semih Evin'in yönettiği 'Ayyıldız Fedaileri' filmiyle başlayan Vatansever, daha sonraki yıllarda Ankara Ekspresi (1970), Canlı Hedef (1970), Yedi Belalılar (1970), Gurur ve Kin (1970), Üç Kızgın Cengaver 1971), Aynı Yolun Yolcusu (1972), Deli (1972), Görevimiz Tehlike (1972), Süper Adam İstanbul'da (1972), Ölüm Kanunu (1972), Papazlar Şebekesi (1973), Üç Balıkçı Kız (1973), Süreyya (1986), Uçurum (1986), Bebek (1987), Sabah Olmasın (1990), Firar (1993) ve Otostop (1994) adlı sinema filmlerinde ve 1993 yılında çekilen 26 bölümlük 'Firar' isimli TV dizinde rol aldı.