MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, sokaktaki vatandaşın Türkiye'deki vergileri yüksek bulduğunu ancak, bunun doğru olmadığını belirterek, “Biz sigaradan vergi alıyoruz, eğitime aktarıyoruz. Biz tercihimizi hükümet olarak bu şekilde yapmışız” dedi.
Bakan Mehmet Şimşek, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı ve SGK Balıkesir İl Müdürlüğü'nün, 2013 yılında en yüksek gelir vergisi, kurumlar vergisi, SGK primi ödeyen, en fazla ihracat yapan ve Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girenler için Balkonuk Center'de düzenlediği 2014 Ekonomi Ödülleri törenine katıldı. Şimşek, Ödül töreni öncesi, maliyedeki değişimler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de sanıldığının aksine vergilerin düşük olduğunu söyleyerek, AK Parti Hükümeti'nin iktidara geldikten sonra Kurumlar Vergisi’ni yüzde 65'ten yüzde 34'e çektiğini, Katma Değer Vergisi'nde de (KDV) bazı indirimlere gidildiğini açıkladı. Şimşek, “Genel KDV oranı yüzde 18 fakat, sağlık, turizm, giyim gibi birçok alanda yüzde 8'e indirdik. Gıdada bazı ürünlerde yüzde 8'den yüzde 1'e çektik. Türkiye'de efektif KDV oranı yüzde 14'tür. Bu oran Avrupa'daki en düşük KDV oranı. Avrupa'da son dönemde KDV oranları ciddi bir şekilde yükseldi. AB ülkelerinde ortalama KDV oranı yüzde 22. Türkiye'de efektif KDV oranı yüzde 14, en yüksek KDV oranı yüzde 18'dir” diye konuştu.
Türkiye'de büyük bir eksikliğin de AR-GE çalışmalarında olduğunu hatırlatan Şimşek, 1.5 ton domates fiyatının bir Ipad etmediğini, 27 TIR dolusu mermer bloğun bir tomografi cihazı alamadığını belirtti. AR-GE çalışmalarına büyük destekler verdiğini söyleyen Bakan Şimşek, “Kendi uydumuzu uzaya gönderdik. Uydunun bir kilosu 6 ton tekstile bedelmiş. Tekstil de üreteceğiz ama katma değeri zincirinde bilgi, teknoloji yoğun ürünler üretmemiz lazım. Bir yatırımcı Ar-Ge için, 100 lira harcarsa 225 liralık teşvik veriyoruz. Ar-Ge yaptınız, patentiniz var, bu patenti, buluşu, ticari ürüne dönüştürürseniz, bu üründen elde edeceğiniz gelirin yüzde 50'sini maliye vergi matrahından düşecek. Ülkemizde AR-GE harcamaları çok düşük. Türkiye'de bu oran yüzde 0,9 fakat Avrupa'da yüzde 2 gelişmiş ülkelerde de yüzde 3, bizim 2023 hedefimiz AR-GE'de yüzde 3” diye konuştu.
“SİGARADAN ALDIĞIMIZ VERGİYİ EĞİTİME HARCIYORUZ”
Bakan Şimşek, sigaradan alınan vergiyi, eğitime harcadıklarını bunun bir tercih olduğunu kaydetti. Şimşek, “Vatandaş vergilerin yüksek olduğunu söylüyor. Biz tüketimi vergilendiriyoruz. Buradan elde edilen geliri, eğitime, sağlığa, sanayiye harcıyoruz. Bu konuda beni eleştiriyorlar. Vatandaş, ’Sayın Bakanım vergi dairelerini kapatın, zaten akaryakıt istasyonları yetiyor’ diyor. İnanın Türkiye'nin şartlarından kaynaklanıyor. Türkiye'de dolaylı vergilerin oranı yüzde 12.5, OECD'de yüzde 11, yani bizde yüksek. AB ülkelerinde yüzde 13.5 civarında. AB ortalamasından düşüğüz. Bizde doğrudan vergiler düşük. Alkollü içkilerden yüksek vergi alıyoruz. Biz sigaraya çok fazla vergi koymuşuz. Yüzde 82 civarında. Biz sigaradan vergi alıyoruz, eğitime aktarıyoruz. Biz tercihimizi hükümet olarak bu şekilde yapmışız. Motorlu taşıtlar vergisi ve mobil iletişim vergisi yüksek. Bu eleştirilebilir. Mobil iletişim konusunda bir adım attık. Eskiden mobil internette yüzde 25 özel iletişim vergisi vardı biz yüzde 5'e çekiyoruz. Gelecekte de sıfırlamayı düşünüyoruz” dedi.
Bakan Şimşek ödül törenine katılan mükelleflere maliyedeki yapısal dönüşümle ilgili bilgiler verdi. Mükellefe kolaylık sağlamak için maliyede her şeyi elektronik ortama taşımak istediklerini açıkladı.
Vergi gelirlerin yüzde 23'ünü eğitime harcayacaklarını söyleyen Şimşek, “Vergi gelirlerinin dörtte biri eğitime gidiyor. Bu bir rekordur. Bu gelirlerin yüzde 20'si de sağlığa gidiyor. Yine bir o kadarı da emeklililere maaş ödenebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidiyor. 1990 yılına kadar SGK fazla veriyordu. 1991 yılında o dönemin populizmi nedeniyle sistemi çökertti. O dönemde Türkiye'nin bütün yatırımları 45 milyar lira, bu sene benim SGK'ya aktaracağım para 77 milyar lira” diye konuştu.
VERGİ REKORTMENLERİNE ÖDÜL
Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasının ardından, Balıkesir'de 2013 yılında en yüksek gelir vergisi ödeyen, Yakup Ataş, Hikmet Ağaoğlu, İsmail Ağaoğlu, Hasan Ali Eğinlioğlu, Selim Dinçer Ünver, Celalattin Şahin, Rona Yırcalı, Yahya Kemal Gençer, İbrahim Toplar, Hasan Can Çoker, en yüksek kurumlar vergisi ödeyen Hidrojen Peroksit San.Tic. A.Ş., Yarış Kabin San ve Tic A.Ş., Yavaşcalar Av Spor Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hicri Ercili Kimyevi Madde ve Petr.Ür.Nak.Otom.San.Ltd.Şti., Turyağ Gıda Sanayi e Ticaret Anonim Şirketi, Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limnited Şti., Yemmak Makine San. Tic. A.Ş., Karahallılar Otomotiv Tic. A.Ş., Akhisar Enerji A.Ş., Paksan Makine San. TİC. A.Ş.,Balıkesir Sanayi Odası 2013 yılı İhracatta İlk 10: Tiryaki Agro San. TİC: A.Ş., Eti Maden A.Ş., BEST A.Ş., Kastamonu Entegre A.Ş., Eti Maden Bandırma A.Ş., Sarten Ambalaj A.Ş., yöneticilerine ödül verdi.
“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN FARKLILIKLARI BİR ZENGİNLİKTİR”
Ödül töreni sonrası Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ı makamında ziyaret eden Şimşek, Türkiye'deki son günlerdeki gerilim ve Burak Can'ın Okmeydanı'nda öldürülmesi konusunda yöneltilen soruya, “Ülkemizin istikrarı, huzuru, barışı, çok önemli. Farklılıklarımızı, karşılıklı saygı, sevgi, içinde ifade edebilmeliyiz. Türkiye’nin bütün farklılıkları bir zenginliktir. Biz o çerçevede görüyoruz. Önemli olan ülkemizin geleceği huzurudur, kalkınmasıdır. Dolayısıyla olayların yaşanmaması arzumuzdur. Hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum” dedi. Bakan Şimşek, Vali ziyareti sonrası Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi A.Ş. ve İşbir Sentetik A.Ş.'yi ziyaret etti.

HD(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)