Taylan YILDIRIM/İZMİR () - ALS hastalığına dikkat çekmek için dünyada hızla yayılan buz dolu kovanın baştan aşağıya dökülmesi kampanyası, ilgiyi Gazze'ye çevirmek için toz dolu kovanın aynı şekilde baştan aşağıya dökülmesine döndü. Her iki kampanyanın da özellikle sosyal medyada hızla yayıldığı sırada bu kez de Gazze'de barış için, 'Barış Işığı' projesi ortaya çıktı.
1 Eylül Dünya Barış Günü'nde ilk kez, İzmir'in simgesi Saat Kulesi önünde hayata geçirilecek olan projeye göre katılanlar, el fenerlerini 'Gazze'ye barış için' gökyüzüne tutacaklar. Her kentin simgesi önünde yapılacak olan bu gösteriyi de katılanlar selfie görüntüleriyle sosyal medyada paylaşacak. Projenin fikir babalarından Avukat Senih Özay, "Bütün ölüm kusan savaşların son bulması için bu eylemimiz" dedi. Avukat Vedat Elçi ise, herkesi barışa ışık yakmaya çağırdıklarını söyledi.
Bir süre önce ALS hastalığına dikkat çekmek için buz dolu kova kampanyası başlatıldı. Dünyaca ünlü sanatçılardan, futbolculara işadamlarına, televizyonculara kadar yayılan kampanya dünya üzerinde büyük yankı uyandırdı. Sosyal medya üzerinde milyonlarca paylaşımda bulunuldu. Bunun sonrasında, bu kez bombalanan Gazze'de yıkılan evlerin tozlarını simgelemek amacıyla, bir kova kum veya toprağın aynı şekilde baştan aşağıya dökülmesi kampanyası başlatıldı. Aynı şekilde bu kampanya da, Gazze'den dünyanın farklı şehirlerine kadar yayıldı.
YENİ FİKİR İZMİR'DEN ÇIKTI
Ancak hem Gazze'de kalıcı barış hem de dünyanın başka bir noktasındaki savaşlarda barışın sağlanması için yeni fikir ise İzmir'den çıktı. 'Barış ışığı' adını taşıyan projeye, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde ilk kez, İzmir'in simgesi Saat Kulesi önünde hayata geçirilecek. Projeye göre, katılımcılar, el fenerlerini 'Gazze'ye barış için' gökyüzüne tutacaklar. Her kentin simgesi önünde yapılacak olan bu gösteriyi de katılanlar selfie görüntüleriyle sosyal medyada paylaşacak.
El fenerlerinin ya da ışıldakların kesintisiz olarak gökyüzüne doğru yanacağı ve katılanların birbirlerine devredeceği projenin yaratıcılarından, ünlü dizi oyuncusu Gupse Özay'ın babası Avukat Senih Özay, gerekli girişimleri başlattı ve ilk önce İzmir valiliğine izin başvurusunda bulundu. Özay'ın dilekçesin de, "Anayasamızın 26. Maddesi'nde yer alan 'Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti' ile 34. maddesinde yer alan, 'Toplantı hak ve hürriyetleri'nin kullanılması kapsamında, Tüm dünyadaki şiddet, savaş ve insan ölümlerine dikkat çekmek ve dur demek ve barışa dair toplumsal bir duyarlılık ve katılım oluşturmak için' on yıllardır savaşın durmadığı Gazze başta olmak üzere, Dünyada Barış düşüncesini diri tutmak ve barış için bir şeyler yapmak istedik. Bu fikir doğrultusunda, İzmir'den yakacağımız ışığın, tüm dünya şehirlerinin simgesel yerlerinde yayılmasını umut edip çağrı yapacağız. Bu şekilde başlatacağımız bireysel eylemimiz, hiçbir ayırım (din, dil, ırk, siyasi düşünce vb.) olmaksızın Barış talep eden tüm İnsanlara açık olacaktır. Eylemimizde kullanılacak tek açıklama ve slogan şu olacaktır. 'Barış Işığı' Gazze ve Dünyada Barış için. sen de bir ışık yak, ışık sende. Bunun dışında bir açıklama amacımız olmayıp, insanları sadece 'barış için bir şeyler yapmalı' diye düşündürtmek ve tabii bu çerçevede 'Savaşların İnsanlığın Yöntemleri arasından çıkarılması gerektiğine dair ' bilincin harekete geçirilmesine vesile olmaktır. Bu aşama da iki kişi ile başlayacağından, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kapsamında olmayıp, herhangi bir izin talebinde ve dolayısı ile bu kapsamda istenen kişi ve evrak bildiriminde bulunmasak da, Sayın Valiliğinize Bilgi verilmesini gerekli ve yararlı bulduk, Herhangi bir engel yada olumsuzluk olduğuna kanaat getirmeniz halinde tarafımıza bilgi verilmesini diler, ışığı sizlerin de devir almanızı umut ederiz" sözleri yeraldı.
EYLEMDE TEK SLOGAN OLACAK
Avukat Senih Özay, bu kampanyalarının barış için ses getirmesini umut ettiklerini dile getirdi. Özay, "Bütün ölüm kusan savaşların son bulması için bu eylemimiz. Hiç bir siyasi bağlantımız, amacımız yok. Tek isteğimiz Gazze başta olmak üzere tüm dunyada barışın gelmeski. çocukların masum insanların hayatlarını kaybetmemeleri. Bu eylem sırasında tek bin sloganımız olacak. Gazze ve Dünyada Barış için. sen de bir ışık yak, ışın sende, şeklinde" dedi.
Avukat Vedat Elçi, "İzmir'den bir ışık yakıyoruz. Hiç bir gruba mal etmeden Eyfel'den,
Özgürlük Anıtı'na, Roma arenalarından, Diyarbakır'a, İstanbul'a kadar yayılmasını istiyoruz. Barışın böyle geleceğine inanıyorum. Herkes barış ışıkçısı olacak. Herkesi barışa ışık yakmaya çağırıyoruz" dedi

FOTOĞRAFLI