Mehmet YENEN/SİMAV (Kütahya), () - KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'nde, kauçuk malzemeden yapılmış lastik ayakkabılar içine su çekmemesi, çabuk kuruması, temizliğinin yanı sıra giyilip çıkarılmasının kolay olması ve en önemlisi ucuzluğu nedeniyle vatandaşlar tarafından halen tercih edilmeye devam ediyor.
Simavlılar lastik ayakkabıları 1930'lu yıllardan kalma alışkanlıkları nedeniyle 'Cızlavet' veya 'Ankara lastiği' olarak teleffuz ediyor. Simav'da sadece lastik ayakkabı satarak geçimini sağlayan 81 yaşındaki Süleyman Muştu, 'kara lastik' denilen ayakkabıların yağmurda çamurda kaymadığını, kışın bile arazide rahatlıkla giyilebildiği için kırsalda yaşayan vatandaşlar tarafından halen tercih edildiği için mesleğini bugüne kadar sürdürdüğünü söyledi.
Kırsalda yaşayan vatandaşların bot veya diğer ayakkabılarının arazide kolayca tahrip olması nedeniyle kara lastik ayakkabıları tercih ettiğine vurgu yapan Muştu, "Vatandaş bu ayakkabıları yıkayıp yıkayıp yeniden giyiyor. Lastik ayakkabılar büyük bölümü dağlık araziden oluşan ilçemizde halen satılıyor. Ancak bu ayakkabıları üreten fabrikaların çoğu kapandı. Türkiye'de üretim yapan bir veya iki tane fabrika kaldı. Simav'da bizden başka bu tür lastik ayakkabı satan esnaf da kalmadı. Vatandaşın işi görülsün diye lastik ayakkabıları satmaya devam ediyoruz. Bir çift lastik ayakkabının fiyatı marka ve kalitesine göre 7 ile 8 lira arasında değişiyor" dedi.
Lastik ayakkabı alan Simav'a bağlı Gökçeler Köyü'nden 52 yaşındaki İbrahim Payçu, "Ben kendimi bildim bileli Ankara lastiği tabir ettiğimiz kauçuktan yapılmış lastik ayakkabı giyerim. Ankara lastiği hem ucuz hem de her türlü arazi şartlarına uygundur. İçerisine su çekmez, çabuk kurur, temizliği de kolay olur. Arazide dağda, karda kışta kaymaz" diye konuştu.

MY(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)