Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ (Şırnak), () - IRAK'taki IŞİD örgütünün saldırılarından kaçarak Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sığınan Ezidi ailelere, Kaymakamlık ve belediye sahip çıktı. Kadın ve çocuklardan oluşan 100 kişilik Ezidi aileleri, deprem konutlarına yerleştirildi.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Şengal'e saldırmasının ardından kendi imkanlarıyla kaçarak Habur Sınır Kapısı üzerinden Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne gelen yaklaşık 100 kişilik Eezidi aileleri, deprem konutlarına yerleştirildi. Konutlara yerleştirilen Ezidiler için belediye ekipleri tarafından iş makinalarıyla çevre temizliği ve düzenlemesi yapıldı. Kaymakamlık tarafından görevlendirilen ekipler yol, su ve elektrik gibi altyapı hizmetlerini tamamladı. Çevre düzenlemesinin de tamamlanmasının ardından Ezidi aileler, konutlara yerleştirildi.
Silopi Kaymakamı Suat Demirci, Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer ve Yardımcısı Seyfettin Aydemir, konutlara gelerek ailelerle görüştü. Kaymakam Suat Demirci, Irak'tan kaçan yaklaşık 100 kişinin ilçeye merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan ve boş durumdaki deprem konutlarına yerleştirildiklerini söyledi. Demirci, Ezidilere yardım yapılması için AFAD ile irtibata geçeceklerini ve en kısa zamanda yardımların ulaştırılması için çalışma başlatacaklarını söyledi. Demirci, ayrıca kaymakamlık olarak da gerekli yardımı yapacaklarını belirtti.
Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir de, Silopi'ye gelen Ezidilere belediye olarak her türlü desteğin sağlanacağını söyledi. Aydemir, Irak’ta çok sayıda Ezidinin bölgelerini terk ettiğini ve çok zor durumda kaldıklarını belirterek, "Belediye olarak hemen çalışma başlattık. Burada çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 100 den fazla kişi var. Belediye çalışanlarımız, buradakiler için ihtiyaç listesi hazırlamaya başladı. Yardımlarımız akşamdan itibaren başladı. Pasaportu olan insanlar, bu kapıdan geçtiler. Ancak pasaportu olmayan binlerce insan diğer tarafta bekliyor. Onlar için de bölge milletvekillerimiz ile arkadaşlarımız görüştü. Bakanlık nezdinde girişimlerini sürdürüyorlar" diye konuştu.
Öte yandan Silopi Koruma Geliştirme Derneği tarafından konutlara yerleştirilen Ezidiler'e dün akşam sıcak yemek yardımı yapıldı. Dernek Başkanı Selim Taşkın, Irak’taki savaştan kaçarak Silopi'ye sığınan insanların çok zor şartlar altında olduğunu ve herkesin bunlara yardım etmesi gerektiğini söyledi. Başkan Taşkın, dernek olarak yardım yapılması için bütün imkanlarını kullanacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI